Search
Close this search box.

Bergen verzetten: de Moving Mountains Burger

Een burger voor flexitariërs. Dat is de Moving Mountains Burger. Deze veganistische burger, rijk aan vitamine B12, is er niet alleen voor zij die helemaal geen vlees meer eten. Bergen verzetten met de Moving Mountains Burger, want zoals veel andere plantaardige producten, wil het bedrijf erachter het nodige veranderen.

De Moving Mountains Burger.
De Moving Mountains Burger.

Een guilt-free trip, zo omschrijft men het eten van deze burger. Logisch, want je hoeft je geen zorgen te maken welk diersoort erin te vinden is. Er is geen dier aan te pas gekomen om te dienen als ingrediënt als voor deze burger.

Sinds januari is de Moving Mountains Burger verkrijgbaar in Nederland. Ook hier gaat het om een product met een opvallende prijs. Net zoals dit het geval is voor de Beyond Burger (van Beyond Meat), betaal je voor twee burgers bijna vijf euro (€ 4,99). Je kunt de vraag stellen of dit duur is. Volgens kenners is een “goed” stukje vlees soms ook aardig geprijsd.

Vitamine B12

De burger wordt door kenners (en natuurlijk het bedrijf zelf) aangeraden vanwege de aanwezigheid van vitamine B12. Voor zij die helemaal geen dierlijke producten eten, is dit een welkome aanvulling op hun dieet. Maar het bedrijf richt zich niet alleen maar op de mensen die ervoor gekozen hebben om helemaal geen vlees meer te eten. Ook dan is het natuurlijk goed om iets te eten waarin een belangrijke stof als vitamine B12 is opgenomen.

Vitamine B12 is goed en noodzakelijk. Denk dan aan je bloed en zenuwen die niet zonder B12 kunnen. Wanneer je last hebt van een B12-tekort, dan kan dit tot allerlei gezondheidsklachten leiden. Nu zal deze burger met 3,1 microgram per (0,0031 milligram) per 100 gram er niet toe leiden dat je meteen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 1.000 microgram zal halen met deze burger. Het gaat om een 300ste deel van een milligram. Je zal er dus behoorlijk wat van moeten eten, wil je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen krijgen door alleen maar deze Moving Mountains Burger.

De hoeveelheid eiwit (gewonnen uit plantaardige stoffen, zoals soja-eiwit en erwten-eiwit) is iets dat bijzonder positief is. In totaal is er in de burger 15,3 gram per 100 gram te vinden is.

Tot zover de voedingswaarden. Het is een goed idee om eens te kijken naar de filosofie waarmee men dit Britse bedrijf is begonnen. Het doet veel denken aan de verhalen van De Vegetarische Slager en Beyond Meat. Men wil een verschil maken, maar zonder daarmee afbreuk te doen aan het gevoel van het eten van een dierlijk product. De textuur en smaak dienen dus overeen te komen. Nu zijn de meningen daarover verdeeld. Jammer is alleen dat men een oordeel heeft wanneer duidelijk te zien is dat het niet gaat om een dierlijk product.

Ooit liet ik een echte slager (meer dan vijftig jaar in het vak gezeten) een Kipstuckjes proeven. Hij kon het niet thuisbrengen. Het was vlees, volgens hem, maar wat voor een soort vlees dat kon hij me niet vertellen. Vervolgens wilde hij niet geloven dat het hier ging om een plantaardig product.

Maar er is meer. De bedrijven willen ook op het gebied van duurzaamheid slagen maken. Ze wijzen er voortdurend op dat de bestaande voedingsindustrie en dan met name de bio-industrie een te grote belasting is voor onze planeet.

Hoe zit het dan?

Hoe zit het dan met deze Moving Mountains Burger? Maakt deze burger ‘het verschil?’ De burger wordt in ieder geval, samen met de andere producten van het bedrijf, neergezet als een goede vervanger. Eentje die niet hoeft onder te doen voor een stukje ‘echt’ vlees.

Naar mijn idee is de burger, net zoals die van Beyond Meat, nog wel wat aan de zoute kant. Daar kan men nog wel wat winst behalen. Wellicht is dat anders dan wanneer je wel vlees gewend bent. Dan komt het meer overeen met dat stukje biefstuk of wat voor burger je er ook mee wilt vergelijken.

Het is wederom een stap in de goede richting. Weg van de rare – nee, verschrikkelijke – bio-industrie. Dat is altijd een goede stap!

Nederlands tintje

Wat het bijzonder interessant maakt: ook dit bedrijf heeft (net zoals Beyond Meat) een Nederlands bedrijf uitgekozen voor de distributie in Europa.

Meer informatie

Afbeelding bovenaan deze pagina: Pixabay.

Ook interessant

240 miljoen pc's?

240 miljoen pc’s?

Volgens een berekening van Canalys zouden 240 miljoen pc’s na 2025 verdwijnen op de afvalberg. De ondersteuning door Microsoft van Windows 10

Lees verder »

Interessant artikel?

Is dit een waardevol of interessant artikel? Betuig je steun dan door dit artikel te delen via social media of ga een stap verder. Door een kopje koffie voor me te kopen! Dat doe je via de onderstaande optie.

Alvast bedankt!