Search
Close this search box.

Canal Parade

Datum

zaterdag 03 augustus 2024

Tijd

12:00 - 18:00
Wanneer: jaarlijks, eerste zaterdag van augustus.

Iedere eerste zaterdag van augustus staat Amsterdam in het teken van de Canal Parade. Dit is een parade van boten die door de Amsterdamse grachten vaart en waar jaarlijks duizenden bezoekers op af komen. 

Verdeling

Pride Amsterdam is sinds 2014 voor het organiseren van de jaarlijkse Canal Pride. Het eerste deel van de Pride Amsterdam wordt overigens voor rekening genomen door  Queer Amsterdam. Zo is Queer Amsterdam verantwoordelijk voor het organiseren van de Pride Walk.

De Canal Parade of Botenparade is wellicht de bekendste van alle Pride-evenementen in Amsterdam. Volgens sommigen is het merkwaardig dat dit evenement plaatsvindt een maand na de Pride Maand. De maand juni staat in het teken van Pride Maand, wegens de herdenking van de Stonewall-rellen of Stonewall Uprising (28 juni – 3 juli 1969, New York City). Je mag alleen de Amsterdam Pride niet beschouwen als een gelijkwaardig evenement als soortgelijke evenementen die plaatsvinden tijdens de Pride Maand. In Nederland hebben we daarvoor een belangrijke dag: Roze Zaterdag. Die dag is ouder dan Pride Amsterdam.

Roze Zaterdag

Beschouw Roze Zaterdag als het antwoord op wat men in het buitenland kent als de Gay Prides, de Prides en welke naam men er ook aan heeft gegeven om de gebeurtenissen te herdenken zoals die plaatsvonden tussen 28 juni en 3 juli 1969 in New York City. De geschiedenis van Roze Zaterdag gaat terug tot 1977 toen het eerste evenement plaatsvond in Amsterdam. De organisatie van de eerste versie was in handen van de Internationale Lesbische Alliantie, die daarmee steun wilde betuigen aan de felle anti-homocampagne die gevoerd werd door Anita Bryant. Bryant voerde een campagne in Miami (Florida) tegen een wet die uitging van een gelijke behandeling van homoseksuelen. Dit deed ze onder de voorwendselen dat het wetsvoorstel kinderen onvoldoende zou beschermen. Een statement die de jaren erna talloze keren herhaald zou worden overigens. Het evenement kreeg de naam Internationale homobevrijdings en -solidariteitsdag. Pas later (1979) koos men voor Roze Zaterdag. Hoe dit zo is gekomen? Door een actie vanuit Roermond, zoals je hier kunt lezen. Roze Zaterdag was toen gepland voor de zaterdag tussen Goede Vrijdag en Pasen in, om te demonstreren tegen bisschop Gijsen van Roermond naar aanleiding van zijn uitspraken over homoseksuelen.

Vanaf de jaren tachtig wisselde de locatie voor Roze Zaterdag. In 1994 was Amsterdam weer aan de beurt en deze dag viel samen met de EuroPride. Dit was niet echt een heel groot succes. Wel werd in 1992 een bidbook ingeleverd bij de organisatie voor de Gay Games en misschien in het optimisme, nam men een leuk voorstel op: een botenparade.

Kuisheidsverklaring

De vraag was alleen: was het mogelijk om tijdens de Gay Games van 1998, die Amsterdam uiteindelijk wel kreeg toegewezen, wel zo’n botenparade te organiseren? De Canal Parade was op papier al ‘geboren,’ alleen hoe zat dit in de praktijk? Niemand wist eigenlijk of dit in de praktijk wel te realiseren viel. Er was eigenlijk maar een manier om dit ook daadwerkelijk uit te vinden: door het gewoon te doen. Dat deed men in 1996 en dit was de eerste editie van de Amsterdam Pride. De gemeente ging alleen akkoord wanneer er een kuisheidsverklaring afgegeven werd. In 1994 waren er tijdens de optocht over de weg tijdens EuroPride klachten ontvangen over obsceen gedrag. De organisatie ging hiermee akkoord, want men wilde het toch proberen.

De Pride van 1998 viel dus samen met de Gay Games en dit zorgde alleen nog maar voor meer populariteit.  

In de opvolgende jaren ontstond wel meer discussie over de invulling van de evenementen. Dit leidde ertoe dat er besloten werd tot een verandering. Het eerste deel van de activiteiten werd georganiseerd door Queer Amsterdam. Het tweede gedeelte augustus werd georganiseerd door de Stichting Pride Amsterdam.

Overzicht

Wil je precies weten wat er allemaal gaat gebeuren tijdens de Canal Parade? Dan kijk je op deze pagina.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:zaterdag 03 augustus 2024
  • Tijd: 06:00 - 12:00
Categorie

Organisator

Pride Amsterdam
Website
https://pride.amsterdam/