Search
Close this search box.

CAPS LOCK DAY

Datum

dinsdag 22 oktober 2024

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
WANNEER: JAARLIJKS, 22 OKTOBER (EN 22 JUNI).

GOED NIEUWS, WANT HET IS 22 OKTOBER EN DAT HOUDT IN DAT HET WEER TIJD IS OM DE CAPS LOCK GEWOON AAN TE LATEN STAAN! DAT MAG OP TWEE DAGEN IN HET JAAR: OP 22 JUNI EN OP 22 OKTOBER. DAN IS HET CAPS LOCK DAY.

OP CAPS LOCKDAY IS HET TOEGESTAAN OM ELEKTRONISCH TE SCHREEUWEN. HET GEBRUIK VAN HOOFDLETTERS IS NAMELIJK GELIJK AAN SCHREEUWEN. ALTHANS, OP BASIS VAN NETTIQUETTE DAN. NETTIQUETTE IS EEN SAMENVOEGING VAN NETWERK EN ETIQUETTE.

NETTIQUETTE

NETTIQUETTE IS DE STANDAARD VAN WAT JE WEL EN NIET ZOU MOETEN DOEN. EEN SOORT ONGESCHREVEN REGELS VAN FATSOEN VOOR ONLINE GEDRAGINGEN. ONGESCHREVEN IS NIET HELEMAAL WAAR, WANT ZE ZIJN WEL TERUG TE VINDEN. BIJVOORBEELD VIA DEZE WEBSITE. OMDAT DE OORSPRONKELIJKE WEBSITE NIET BEVEILIGD IS, DOE JE ER VERSTANDIG AAN OM DE GEARCHIVEERDE WEBSITE MAAR EVEN TE BEZOEKEN.

WAT HET LASTIG MAAKT: OP DIE WEBSITE/PAGINA KOM JE NIETS TEGEN OVER HET WEL OF NIET DIGITAAL SCHREEUWEN. DUS VALT DAT ONDER NETTIQUETTE OF NIET? NETTIQUETTE GAAT VERDER DAN WAT ER OP DIE PAGINA ALLEEN IS GESCHREVEN.

CULTUREEL

NETTIQUETTE GAAT OOK OVER WAT GEACCEPTEERD IS CULTUREEL GEZIEN. VALT SCHREEUWEN DAARONDER? WANNEER JE DAT ONDER NORMALE OMSTANDIGHEDEN DOET, IS DAT IN ORDE? IS HET IN ORDE DAT ALLE BERICHTEN EN PAGINA’S OP DEZE WEBSITE ZOUDEN BESTAAN UIT HOOFDLETTERS? VOOR NU IS HET GRAPPIG, IN ANDERE GEVALLEN ZOU HET RAAR ZIJN. SERIEUZE ONDERWERPEN ZOUDEN MISSCHIEN EEN STUK MINDER SERIEUS OVERKOMEN. BEPAALDE BOODSCHAPPEN ZOUDEN ‘SCHREEUWERIG’ OVERKOMEN, TERWIJL DIT NIET ZO BEDOELD ZOU ZIJN.

VERGELIJK HET MET HET ‘ECHTE’ LEVEN. HET ZEGGEN ‘IK HOU VAN JE’ KLINKT EEN STUK LIEFDEVOLLER WANNEER JE DIT OP EEN LIEFDEVOLLE MANIER UITSPREEKT. NIET WANNEER JE DIT UITSCHREEUWT, TOCH?

E-MAILS EN SOCIALS

ALS HET OM E-MAILS GAAT, DAN ZIJN SCHREEUWERIGE E-MAILS MET HOOFDLETTERS ECHT NIET GEACCEPTEERD. LATEN WE EERLIJK ZIJN, OOK DAT KOMT OP EEN BEPAALDE MANIER OVER. NOGAL BOOS OF AGRESSIEF MISSCHIEN. DATZELFDE KAN GEZEGD WORDEN VOOR BERICHTEN OP DE SOCIALS.

HOE ZIT HET DAN MET DIT BERICHT/DEZE VERMELDING? WAAROM DEZE INFORMATIE DAN WEL IN HOOFDLETTERS?

SIMPEL, HET IS CAPS LOCKDAY EN DAN MAG HET!

Het gebruik van de caps

Tenminste… dat dacht je dus! De dag draait eigenlijk om het juiste gebruik van caps, hoofdletters dus. De dag ontstond rond het jaar 2000, toen het nog vaak voorkwam dat mensen vaak in hoofdletters communiceerden. Men gebruikte de digitale manier van communiceren op een verkeerde manier. De gedachte achter deze dag is eigenlijk dat je de caps misschien helemaal niet zoveel gebruikt of er kritisch over na gaat denken. Is een schreeuwerige boodschap zonder inhoud echt iets dat je over wilt brengen of zijn er betere manieren? Meer creatieve manieren misschien?

Dat had je vast niet gedacht, toch?

AAN DE ANDERE KANT, CAPS LOCK DAY IS OOK EEN MOMENT OM JE TOCH EVEN UIT TE LEVEN…

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:dinsdag 22 oktober 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie