Search
Close this search box.

Dag van de appelflap

Datum

vrijdag 05 juli 2024

Tijd

Hele dag
Wanneer: jaarlijks, 5 juli.

Het vergt een beetje denkwerk om uit te zoeken wat een Apple Turnover nu precies is. Het gaat om wat wij kennen als de appelflap. De dag waarop de Apple Turnover centraal staat is 5 juli.

Is het ook een appelflap?

Dat is natuurlijk afhankelijk van hoe strikt je het recept wilt volgen. Wanneer je kijkt naar de techniek is dat het zeker. Laten we eerlijk zijn, het gaat om vierkant deeg vullen met een vulling die voornamelijk bestaat uit appel, vouwen en wat doen met de buitenkant en klaar. Nou ja, de oven in is misschien wel een goed idee. Het is niet aan te raden turnovers of appelflappen rauw te eten. Bovendien, die vallen uit elkaar.

Volg je sommige recepten dan wijkt het misschien af. Alleen de historische appelflap zal misschien ook weer afwijken van hoe we die vandaag de dag kennen. Daarnaast geldt: iedereen maakt ze anders. Zelfs de appelflappen die je koopt zijn anders.

Geschiedenis

De geschiedenis gaat ver terug in de tijd. Dat heeft vooral te maken met het gemak. Laten we eerlijk zijn: het is gewoon makkelijk. Vierkantje, vullen, vouwen, bakken. Dat deden ze in de Klassieke Oudheid ook. Gedrukte recepten verschenen in Groot-Brittannië zo rond de achttiende eeuw. Dat was handig voor iedereen die de volgorde misschien zou vergeten. Of beter: hoe het deeg gemaakt werd. Vergeet niet dat men in die tijd alles zelf moest maken. De vulling meestal niet. Appels groeiden net zoals nu gewoon aan bomen.

Tegenwoordig hebben we allemaal makkelijke dingen, zoals bladerdeeg waarmee je snel-snel-snel appelflappen kunt maken. Tenzij je de oven te kort of te lang instelt moet je wel een erg slechte bakker zijn, wil je de flap laten mislukken hoor. Wil je het heftiger aanpakken, dan kun je natuurlijk zelf aan de slag gaan met het deeg. Daarover lees je meer via deze website.

Geen probleem...

Er is eigenlijk geen Dag van de appelflap, maar een Apple Turnover Day. Stiekem heb ik er een Nederlandse versie van gemaakt, heb je het gemerkt? Dat is vast geen probleem, toch?

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:donderdag - vrijdag 04 - 05 juli 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie