Search
Close this search box.

Dag van de biseksualiteit

Datum

maandag 23 september 2024

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: jaarlijks, 23 september.

Ieder jaar staat 23 september in het teken van biseksualiteit op de dag die we kennen als de Dag van biseksualiteit (Nederlands), Celebrate Bisexuality Day, Bisexual Pride Day, Bi Visibility Day CBD Bisexual Pride and Bi Visibility Day of Bisexuality+ Day.

Bisexual Pride Flag
Bisexual Pride Flag.
Bron: Unsplash/Delia Giandeini.

Doel

De dag is er niet zonder reden. Het doel van de dag is om aandacht te vragen voor de biseksuele gemeenschap als onderdeel van de LHBTQIA+ gemeenschap. Dat niet alleen. Buiten de gemeenschap is er ook de dag nodig om te laten zien dat het niet gaat om homoseksuele personen. Biseksualiteit is iets anders dan dat. Het is niet zonder reden dat de afkorting B in LHBTQIA+ (of LGBTQIA+) staat voor biseksualiteit.

Geschiedenis

De dag werd officieel vastgesteld tijdens een congres van de International Lesbian and Gay Association (nu International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) in Johannesburg in 1999, waar Wendy Curry, Michael Page en Gigi Raven Wilbur (allemaal afkomstig uit de Verenigde Staten) een verzoek om te komen tot deze dag inbrachten. Het verzoek werd goedgekeurd. Dat er gekozen werd voor de maand september had niet echt een speciale reden. Volgens Curry speelde het een rol dat de leadzanger van Queen, Freddie Mercury (5 september 1946 – 24 november 1991) geboren was in de maand september. Dat er uiteindelijk gekozen werd voor 23 september was simpel, want dat was de geboortedag van Wilbur. Overigens is hen intersex en identificeert hen zich als niet mannelijk en niet vrouwelijk (derde geslacht).

De Amerikaanse stad Berkeley (Californië) was de eerste stad die deze dag officieel erkende (2012). In 2013 erkende de Amerikaanse overheid de dag ook als officiële dag. In datzelfde jaar erkende de de Britse regering de dag ook als officiële dag.

Minder positief randje

Er kleeft wel een minder positief randje aan deze dag en dat is de betrokkenheid van de organisatie BiNet aan deze dag. De organisatie claimt de dag uitgevonden te hebben. Dat was aan het begin van de jaren negentig. Het ging alleen om een andere dag, namelijk op 23 juni. BiNet claimde lange tijd de oudste Noord-Amerikaanse organisatie te zijn die biseksuele personen op het continent vertegenwoordigde. De voorloper ervan was de North American Bisexual Network. Later zou deze naam gewijzigd worden naar BiNet. Het ontstaan ervan gaat terug tot de Second National March on Washington for Lesbian and Gay Rights in 1987. Daarmee is het inderdaad een van de oudere organisaties die biseksuele personen vertegenwoordigde. Er was ook nog een andere organisatie actief rond die tijd, namelijk BiPol. Samen met deze organisatie riep men dus 23 juni 1990 uit tot Bisexual Pride Day. Een evenement of dag die alleen in de Verenigde Staten gehouden werd.

BiNet was actief tot aan 2020, daarna ging het eigenlijk mis met de organisatie en dat was door toedoen van de oprichtster Faith Cheltenham. In november 2020 liet zij via een blog weten afstand te nemen van wat zij omschreef als de progressieve beweging (“progressive movement”). Dat niet alleen, ze presenteerde haarzelf vanaf dat moment als een conservatief christelijk persoon. Ook claimde ze dat BiNet eigenlijk een non-profit organisatie was die er misschien wel zou zijn voor de afro-Amerikaanse bevolking, omdat ze haar betoog begon met het positioneren als een “Black LGBT Conservative.” De volledige blog is hier terug te vinden. Wat opvalt is dat afgezien van alle spamreacties er eigenlijk maar een inhoudelijke reactie is gegeven op deze blog. Cheltenham wordt in deze reactie verweten dat ze is gevallen voor de complottheorie van QAnon. Dit lijkt aannemelijk, omdat ze in haar blog aangeeft dat ze een “federal whistleblower” is. Kortom, klokkeluider in dienst van de overheid. Ze zou haar best doen om de gemeenschap te ontmaskeren, inclusief het misbruik. Wat ze ermee bedoelde laat ze in de blog niet weten.

Is de dag hiermee ‘verpest’ of minder waar geworden? Eigenlijk niet. De dag zoals vastgesteld op 23 september is eigenlijk het idee geweest van de drie eerder genoemde personen. Dat BiNet eerder een dag vaststelde op 23 juni mag je beschouwen als een voorloper of een andere dag. Centraal op deze dag staat niet BiNet of Cheltenham. Centraal staan de biseksuele gemeenschap en biseksuele personen. Daarover zijn soms nog wel eens wat misverstanden en bovendien, ook zij krijgen te maken met haat.

Misverstanden

Biseksuele personen zijn geen verwarde personen die niet zeker weten of ze nu wel of niet lesbisch of homo zijn. Ook zijn ze niet uit op trio’s. Monogamie is geen uitdaging voor deze personen. Verwar dit niet met zoiets als polyamorie. Dat is iets anders.

Belangrijker nog: het is geen fase. Het kan een fase zijn, wanneer iemand eraan vasthoudt wanneer men bang is voor reacties van de buitenwereld om bekend te maken hoe het werkelijk zit met de geaardheid. Denk dan bijvoorbeeld aan een vrouw die alleen op vrouwen valt of een man die alleen op mannen valt. Dit kan voorkomen, maar het hoeft niet. Sterker nog, dit zijn de uitzonderingen. Dit zijn de misverstanden.

Haat

Het begint bijna ‘gewoon’ te worden, terwijl dit het niet is. De LHBTQIA+ gemeenschap krijgt te maken met haat. Dus biseksuele personen krijgen dit ook. Op welke manier dan ook. Haat en onbegrip. Vandaar dat een dag zoals deze hard nodig is. Voor bewustwording en voor het vergroten van het respect.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:maandag 23 september 2024
  • Tijd: Hele dag

Meer informatie

Officiële website
Categorie

Organisator

International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association
Website
https://ilga.org/
Officiële website