Search
Close this search box.

Dag van de Documentvrijheid

Datum

woensdag 27 maart 2024
Verlopen

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: 27 maart 2024. 

Dankzij de Digital Freedom Foundation (DFF) bestaat er zoiets als de Dag van de Documentvrijheid (Engels: Document Freedom Day). Op deze dag staan de open standaarden in documentbeheer- en verwerking centraal. 

2008

De dag bestaat sinds 2008 en wordt jaarlijks onder de aandacht gebracht. Het is een dag die nauw verwant is aan Dag van de Softwarevrijheid, die in de maand september van ieder jaar plaatsvindt. 

Op deze dag staan dus de open standaarden centraal. Alleen wat moet je daarbij voorstellen? Deze standaarden maken het mogelijk om met verschillende soorten programma’s en apps bestanden te bekijken, zonder beperkingen. Dat is niet altijd mogelijk wanneer je vertrouwd of gebruik maakt van de opties of mogelijkheden die aangeboden worden via de standaard opties.

Het bekendste voorbeeld zijn de programma’s waarmee je tekstbestanden opstelt. In de volksmond spreken we inmiddels al snel van een Word-bestand. Alleen hoe makkelijk is het om dit bestand uiteindelijk te openen? Een ander voorbeeld is een spreadsheet. In de volksmond zijn we dit inmiddels een Excel-bestand gaan noemen.

Dat we deze bestanden zo zijn gaan noemen hoeft niet te betekenen dat de bestanden ook met die programma’s opgesteld zijn. Bovendien, wat doe je om het bestand altijd openbaar te maken? Dus toegankelijk te maken onder alle omstandigheden? Welke garanties geef je en tot hoever ga je?

Geef je de eindgebruiker of de persoon die het bestand bekijkt bepaalde keuzes of niet? Dat zijn allemaal afwegingen die je misschien niet eens hebt overwogen. Vandaar dat een dag als deze best belangrijk is. Wil je er meer over weten, kijk dan eens op de website over Document Day.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:woensdag 27 maart 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie

Organisator

Digital Freedom Foundation (DFF)
Website
https://www.digitalfreedomfoundation.org/