Search
Close this search box.

Dag van de Graham cracker

Datum

zaterdag 05 juli 2025

Tijd

Hele dag
Wanneer: jaarlijks, 5 juli.

Op 5 juli herdenken we Sylvester Graham (5 juli 1794 – 11 september 1851) en staat de Graham cracker centraal. Officieel is het een Amerikaanse bijzondere dag. Aangezien Graham crackers overal ter wereld gegeten worden sinds de introductie aan het einde van de negentiende eeuw, is het best mogelijk om hier ook in andere landen – dus ook in Nederland en België – aandacht aan te besteden. Vandaar dus: 5 juli: de Dag van de Graham cracker!

Wie was Sylvester Graham?

Sylvester Graham
Sylvester Graham.
Bron: Wikimedia Commons.

Graham was een dominee verbonden aan de Presbyteriaanse Kerk en werkzaam voor de Philadelphia Temperance Society. Hij hield zich bezig met het verkondigen van de kerkelijke leer, maar ook met het wijzen van mensen op hun gezondheid. Dat was nodig, want tussen 1829 en 1851 brak in Europa een grote cholera epidemie uit en in de Verenigde Staten was men bang dat deze epidemie het land ook zou bereiken. De streng-gereformeerde mensen die Graham sprak dachten dat de epidemie een straf was van God en de beste remedies zouden het eten van veel vlees, het vermijden van groenten en het drinken van port of wijn zijn. Hij was daar niet van overtuigd. Graham was zelf vegetariër en besloot mensen daarover uitleg te geven. Samen met gelijkgestemden richtte hij in 1850 de American Vegetarian Society op. Dit naar voorbeeld van een soortegelijke organisatie in Groot-Brittannië.

Niet alles was om te prijzen

Niet alles aan Graham was om te prijzen. Zo had hij wat aparte opvattingen over huwelijk en seks. Zo was masturbatie een ticket richting blindheid en een vroegtijdig einde aan het leven. Over de positie van de vrouw was hij duidelijk: die bleven gewoon maar thuis en deden daar hun ding. Ook vond hij het een goed idee om vooral te slapen op harde bedden en warme baden te vermijden.

Wat wel positief was: de cholera epidemie bereikte inderdaad New York (1832) en mensen hadden gelezen van zijn advies over voeding. Over hoe je brood moest maken bijvoorbeeld. Daarover schreef hij een boek “Treatise on Bread and Bread-Making.” Het ging niet alleen maar over hoe je brood maakt. Het ging ook over de geschiedenis van brood. Vergelijk het met dit alles wat je nu leest. Het gaat over de Dag van de Graham Cracker en ondertussen lees je over de geschiedenis van Graham Cracker… eh, Sylvester Cracker… Sylvester Graham!

Over een heel goed voorbeeld gesproken. Opium was de doodsoorzaak van Grahams overlijden op 11 september 1851. De opium werd hem overigens voorgeschreven door zijn arts. Diezelfde arts had hem aan het einde van zijn leven juist het eten van vlees voorgeschreven als oplossing voor zijn gezondheidsproblemen.

Naast Graham crackers is de erfenis van Sylvester Graham Graham brood en Graham bloem (grofgemalen meel). Maar de crackers zijn toch wel het belangrijkste.

Een Graham Cracker is geen Cream craker!

Als het om uitspraak gaat, zeker wanneer je de woorden snel uitspreekt, dan zou je de twee kunnen verwarren. Alleen is een Graham crcacker echt geen Cream cracker. Echt honderd procent niet! Dat heeft echt te maken met de ingrediënten en de herkomst. Cream crackers zijn afkomstig uit Engeland.

Een Graham cracker is een cracker met een zoete smaak. Dat kan soms een nadelige verrassing zijn, wanneer je hiermee geen rekening hebt gehouden. Meestal eet je deze als tussendoortje. Al zijn er mensen die ze als ontbijt eten. De crackers zijn geïnspireerd op een bedenksel van Graham zelf. Een zeer oninspirerend smaakloos bedenksel, zo schijnt, zonder echte smaak. Een wafelsoort die in 1829 op de markt kwam.

De versie die na de dood van Graham verscheen had wel smaak en bevatte Graham bloem, olie – meestal bakvet of reuzel -, melasse en zout. Sinds 1898 kwam de massaproductie op gang door de National Biscuit Company en werd het een succes. Vervolgens kwam de Koose-Wiles Biscuit Company ook met een zelfde product op de markt (1910). Dit product wordt nog steeds verkocht. Tegenwoordig worden de crackers gemaakt zonder gistzuurdeeg.

Combineren

Wat sommige mensen erg fijn vinden aan de Graham crackers: je kunt ze fijn combineren met iets. Daarnaast is het mogelijk om de crackers te gebruiken als bodem voor iets anders.

Graham Crackers
Graham Crackers.
Bron afbeelding: Unsplash.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:vrijdag - zaterdag 04 - 05 juli 2025
  • Tijd: Hele dag
Categorie