Search
Close this search box.

Dag van de Koffie (internationaal)

Datum

dinsdag 01 oktober 2024

Tijd

Hele dag
Wanneer: jaarlijks, 1 oktober.

Op 1 oktober is het Internationale Dag van de koffie. Deze dag is uitgeroepen door de International Coffee Organization.

Is het nog zinvol om iets te vertellen over koffie? Over wat het is? Iedereen weet wat koffie is. Zelfs over de geschiedenis van koffie is wel genoeg gezegd eigenlijk. 

Er is zelfs een internationale organisatie die zich bezighoudt met de handel in koffie en daarbij is Nederland ook aangesloten, zoals je op deze pagina kunt zien. De missie van deze organisatie:

"The mission of the Organization is to strengthen the global coffee sector and promote its sustainable expansion in a market-based environment for the benefit of all actors in the Global Coffee Value Chain (G-CVC)."

"De missie van de organisatie is het versterken van de wereldwijde koffiesector en het bevorderen van de duurzame uitbreiding ervan in een marktgebaseerde omgeving ten gunste van alle actoren in de Global Coffee Value Chain (G-CVC)."

Herkomst van de dag

Anders dan wat je zou denken was het niet de ICO zelf die deze dag bedacht heeft. Er was een Amerikaanse versie en er was een Britse versie. De Amerikaanse versie bestond uit een hele dag (National Coffee Day) en de Britse alleen uit een ochtend. Het rare was alleen dat de Britten dit “The World’s Biggest Coffee Morning” noemden. Alsof ze in staat waren om de grootste koffieochtend te organiseren. 

Nou, niet helemaal. In 1990 ontstond het idee om geld in te zamelen voor het goede doel via een koffieochtend. Het goede doel was de strijd tegen kanker. Daarover lees je meer via deze website.

Inmiddels is er nu een wereldwijde Koffiedag of een Dag van de koffie. 

Toch waren het de Amerikanen die de geschiedenis ingaan als de echte bedenkers. Hun geschiedenis van deze dag is de oudste. Er is alleen een probleem: beide dagen vallen niet op 1 oktober. Zowel de Amerikaanse als de Britse versie vallen op 29 september.

Waarom 29 september?

Op 29 september 1723 werd de eerste lading koffiebonen verscheept van Brazilië naar de VS. Vandaar dat men in de VS dus een National Coffee Day kent. 

Daarmee is de verwarring eigenlijk nog niet helemaal compleet…. 

3 oktober...

De eerste editie van de internationale versie van De Dag van de koffie vond plaats op… 3 oktober. Dat besloot men in 2015. Het idee was om meer aandacht te vragen voor koffieplanters over de hele wereld. Later werd besloten, een reden werd niet gegeven, om de datum te verplaatsen naar 1 oktober. Dus: 1 oktober, Dag van de koffie. 

Nederland

Voor de duidelijkheid: Nederland kent een eigen Dag van de koffie. Die vindt plaats op 4 september. Om alles namelijk nog gemakkelijker te maken kennen veel landen hun eigen ‘koffiedagen,’ naast die van de Verenigde Staten en Engeland. 

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:dinsdag 01 oktober 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie

Organisator

International Coffee Organization
Website
https://icocoffee.org/