Search
Close this search box.

Dag van de korte film

Datum

zaterdag 21 december 2024

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: jaarlijks, 21 december.

Op de kortste dag van het jaar is het de Dag van de korte film (Engels: Short Film Day). Deze dag staat in het teken van korte films met een lokaal karakter.

Verwar de dag niet met een Amerikaans initiatief met een gelijkwaardige naam, namelijk National Short Movie Day. Die dag vindt plaats op 28 december. Dat is alleen een dag waarop stilgestaan wordt bij een andere gebeurtenis. Dat is de geboorte van film. Op de dag waarop de wereld stilstaat bij de geboorte van film zoals die vertoond wordt in gezelschap. Vandaar dat dit de dag is waarop films in bioscopen centraal staan op de Internationale Bioscoopdag.

Lokaal

Het lokale karakter staat centraal, zo valt te lezen op de website van Eye uit 2022. Hoe belangrijk is het om lokale films niet over te slaan en wat zijn “lokale films” eigenlijk?

Wanneer het gaat om lokale films, dan gaat het om films die gemaakt zijn in het land of het gebied waar je woont. Vaak gaat het om onafhankelijke filmmakers, die de steun en bekendheid kunnen gebruiken. De aandacht gaat vaak uit naar grote en bekende namen. Juist daarom is het goed om ook eens te kijken naar wat anderen doen. In die korte films worden soms andere thema’s belicht.

Toch zijn er ook heel bekende korte films die internationaal gezien van grote invloed waren. Denk bijvoorbeeld aan “A Dog’s Life” uit 1918, geregisseerd door Charlie Chaplin (16 april 1889 – 25 december 1977). Chaplin laat in deze film zien waar hij meester in was. Om precies te zijn: meester van de “stomme film.” Er was een periode waarin het nog niet mogelijk was om geluid toe te voegen aan films. Vandaar dus “stomme films.”

Waarde

De waarde van korte films is moeilijk te bepalen. Die is voor iedereen verschillend. Voor de een gaat het juist om de lengte en de mogelijkheid om in een bepaalde periode meerdere films te bekijken. Voor de ander gaat het vaak om de boodschap. Omdat het gaat om een korte film, moet de boodschap sneller gebracht worden. Of juist niet. Verbeelding kan een rol spelen. Dat is nu het mooie aan dit soort films, het kan werkelijk alle kanten op gaan.

Tips

Het is lastig om een compleet overzicht te geven van films die kunnen dienen als tips. De onderwerpen zijn zo uiteenlopend. Bovendien, wat wil je beschouwen als een korte film. Voor de een is dat enkele minuten, voor de ander is dat tot maximaal vijftig minuten. IMDB heeft in ieder geval een overzicht samengesteld op basis van populariteit. Dit overzicht is hier terug te vinden. Daarnaast is er nog de website Dag van de Korte Film.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:zaterdag 21 december 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie