Search
Close this search box.

Dag van de Lesbische Visibiliteit

Datum

vrijdag 26 april 2024

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: jaarlijks, 26 april.

In het Engels spreek je van de Lesbian Visibility Day en over de Lesbian Visibility Week. Het gaat om een dag en week die samenvallen op 26 april en begonnen in de jaren negentig. De dag en week zijn bedoeld om aandacht te vragen voor de lesbische gemeenschap en het bewustzijn te vergroten.

1990 – 1992

Het begint allemaal met de Dag van de Lesbische Visibiliteit en daarna volgt de Week van Lesbische Visibiliteit. Het bijzondere ervan is dat de week er eerder was dan de dag. Jaarlijks vierde men de week in West Hollywood (Californië, VS) tussen 1990 en 1992 in juli. Het kwam voort uit een bepaalde frustratie van vrouwen dat men onvoldoende zichtbaar was tussen alle mannen. De aandacht ging vooral uit naar de mannen en in mindere mate naar de vrouwen. Daar moest wat aan gedaan worden vond men en daarom kwam men met deze speciale week.

Uiteindelijk werd het…

De week leidde uiteindelijk tot een dag als aftrap en uiteindelijk kwam het tot 26 april en de week die erna volgde werd dus de week van Lesbische Visbiliteit. Dat was het gevolg van de bemoeienis van DIVA Magazine.

Gerelateerd

Gerelateerd aan deze dag is de International Lesbian Day. Deze dag vindt plaats op 8 oktober. Is het dan niet iets teveel van het goede zou je zeggen? Niet zolang er geen gelijkwaardigheid is. Niet zolang er wordt gedacht door sommige mensen dat het allemaal niet belangrijk is. Nog belangrijker: niet zolang meisjes en vrouwen uit de gemeenschap zelf niet het gevoel hebben dat bepaalde zaken onvoldoende veranderen of dat ze onvoldoende serieus genomen worden door anderen. Zolang dit niet het geval is, blijft de noodzaak bestaan voor deze dag en deze week.

Laten we eerlijk zijn: niemand wil sociaal onzichtbaar zijn!

Lees meer

Meer over de ontstaansgeschiedenis lees je via deze website.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:vrijdag 26 april 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie