Search
Close this search box.

Dag van de Maan

Datum

zaterdag 20 juli 2024

Tijd

Hele dag
Wanneer: jaarlijks, 20 juli.

Op 20 juli 1969 zette Niel Armstrong als eerste mens voet op de maan. Om deze gebeurtenis te herdenken is het op 20 juli de Dag van de Maan (Moon Day).

Dag van de Maan
Dag van de Maan.
Bron Afbeelding: Unsplash.

UTC

Eigenlijk zou Dag van de Maan bij ons in Europa op 21 juli plaats moeten vinden, vanwege het tijdsverschil. De Amerikaanse versie van Moon Day (National Moon Day) vindt wel plaats op de juiste dag: 20 juli. Vanwege het tijdsverschil met de Verenigde Staten vonden de gebeurtenissen bij ons midden in de nacht plaats, dus op 21 juli 1969. Alleen we passen ons aan: de aangehouden tijd was in dit geval 20:17:39 UTC, oftewel: Universal Time Coordinated. De gecoördineerde wereldtijd. Het nadeel is alleen wel: die bestond formeel gezien alleen nog niet in 1969. Dus eigenlijk had dit GMT moeten zijn, Greenwich Mean Time, want dat was de voorloper ervan. De standaardtijd UTC is de opvolger van GMT. Meer hierover lees je via deze Wikipedia-pagina.

Goed, 20 of 21 juli: het gaat om de eerste landing op de maan en daarmee is het dus Dag van de Maan. Daarmee draait het niet eens om die woorden “That’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind.” Men heeft besloten de dag ook echt in het teken te laten staan van dit hemellichaam en alle menselijke ontdekkingen, ongeacht het land. Dat lees je op deze pagina van de Verenigde Naties.

De VN besloot om deze dag aan te wijzen via een speciale resolutie in 2021 (meer informatie). Je mag wel stellen dat dit alles vrij laat was. Ruim nadat de eerste mens voet zette op het maanoppervlak. De volkerenorganisatie wilde naast het eren van alle wetenschappelijke onderzoeken nog iets anders bereiken: internationale samenwerking. Op een vredige manier, zonder vijandschap.

Een voetafdruk van Edwin / Buzz Aldrin.
Een voetafdruk van Edwin / Buzz Aldrin.
Bron afbeelding: Wikimedia Commons.

UNOOSA

De VN heeft een aparte organisatie die zich bezighoudt met zaken die betrekking hebben op ruimtevaart. Dat is de United Nations Office for Outer Space Affairs (UNOOSA). Vast niet zo bekend als andere ruimtevaartorganisaties zoals NASAESARoskosmos of China National Space Administration (CNSA).

Doel van de dag is niet alleen om stil te staan bij de geschiedenis. Ook om na te denken over de toekomst. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met de maan en alle andere hemellichamen waar de mens ooit naar toe zou kunnen reizen? Daarover dacht men al in de jaren zeventig van de vorige eeuw na, zoals je hier kunt lezen. Centraal stond de vraag hoe we ervoor zouden kunnen zorgen dat we er in het heelal niet zo’n zelfde rotzooi van zouden maken als hier op aarde. Een vraag die tot op heden nog niet voorzien is van een heel duidelijk antwoord.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:zaterdag 20 juli 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie

Organisator

United Nations/Verenigde Naties
Website
https://www.un.org/en/