Search
Close this search box.

Dag van de Mantelzorg

Datum

zondag 10 november 2024

Tijd

Hele dag

Locatie

Nederland

Op 10 november van ieder jaar is het in Nederland een dag om stil te staan bij alle mantelzorgers. Dan is het de Dag van de Mantelzorg. Op deze dag erkennen we het werk wat ze doen en onderstrepen we het belang en de noodzaak van mantelzorg.

Wat is mantelzorg?

Wanneer je zorgt voor een ander hoeft dit niet automatisch mantelzorg te zijn. Het betreft mantelzorg wanneer het gaat om de zorg voor iemand die langdurig ziek is. Misschien zelfs chronisch ziek. Iemand die zorg voor langere tijd nodig heeft, misschien wel voor altijd. Dan hoeft het helemaal niet te gaan om iemand die ziek is. Denk aan een beperking of iemand die hulpbehoevend is.

Dat is voor jou misschien de normaalste zaak van de wereld. Voor de rest van de wereld ben je een mantelzorger. Dat is het moment waarop je mag zeggen: ik geeft mantelzorg en dat is iets waar je best wel trots op mag zijn.

Waarin onderscheiden mantelzorgers zich?

In de eerste plaats onderscheiden mantelzorgers zich van andere hulpinstanties of personen die hulp geven in die zin dat ze verder gaan. Dat heeft ermee te maken dat de mantelzorg voortkomt uit het sociale domein. Dat mag je ook gewoon lezen als: de eigen omgeving. Met andere woorden: er is eigenlijk zorg vanuit de eigen omgeving.

Waar het verschilt ten opzichte van andere zorg: het gaat om onbetaalde zorg. Zorg die soms verder kan gaan dan de normale zorg en waarbij de grenzen tussen wat je nu precies van elkaar bent aangepast worden. Denk hierbij aan de bekende voorbeelden van echtparen waarvan de een voor de ander zorgt.

Daarmee is niet gezegd dat reguliere zorg minder goed is. Daarmee is niet gezegd dat reguliere zorg beperkt beschikbaar zou zijn in alle gevallen.

Geen vrijwilligerswerk

Hoewel je bij mantelzorg uitgaat van vrijwilligheid, is het geen vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk is iets dat je opzoekt. Daar kies je in de meeste gevallen voor. Voor mantelzorg kies je niet. Bovendien, mantelzorg is iets waarvoor je soms niet anders dan kunt kiezen.

Mantelzorg is niet gebonden aan leeftijd, ras, religie, geaardheid of genderidentiteit. Mantelzorg is universeel. Mantelzorg is liefde geven en soms ook inzien dat beperkingen van ons zorgstelsel zorg geven noodzakelijk maakt. Het maakt dit tot een verplichting. Alleen zo zal een mantelzorger het niet omschrijven. Het is een kwestie van toewijding. Dat is een betere omschrijving.

Desondanks is het een toewijding die soms zorgen met zich mee brengt. Vandaar dat het goed is dat er een dag is zoals deze. Een dag waarop we als land nadenken over mantelzorg. Over de waarde van het werk. Maar ook over de impact dit het kan hebben op het leven of juist de impact die het heeft zonder de mantelzorgers. Wat bijvoorbeeld wanneer een mantelzorger zelf zorg nodig heeft? Wie verzorgt de mantelzorger dan?

Ook de overheid

De Dag van de Mantelzorg wordt door steeds meer organisaties gedragen. Niet alleen door organisaties. Ook de overheid ziet het belang in van deze dag. Logisch, want een op de drie Nederlanders van zestien jaar en ouder geeft mantelzorg. Dat zijn vijf miljoen mensen. Van deze vijf miljoen mensen zijn 830.000 personen meer dan drie maanden mantelzorger. Ben je meer dan drie maanden mantelzorger en doe je dit meer dan acht uur per week? Gefeliciteerd, dan ben je een intensief mantelzorger.

Het is zwaar, want 9,1% van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast. Gelukkig is het wel zo dat vijf op de zes mantelzorgers geniet van de leuke momenten van zorgen.

Deze cijfers zijn overigens afkomstig van de website MantelzorgNL en dateren alweer uit 2019.

Meer informatie

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:zondag 10 november 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie

Organisator

MantelzorgNL
Website
https://mantelzorg.nl/