Search
Close this search box.

Dag van de slang

Datum

dinsdag 16 juli 2024

Tijd

Hele dag
Wanneer: jaarlijks, 16 juli.

Op 16 juli is het de De dag van de slang (World Snake Day). Een dag waarop deze dieren aandacht centraal staan. Dit is nodig omdat ook voor deze dieren geldt dat hun leefgebied bedreigd wordt. De oorzaken hiervoor zijn divers: een kleiner leefgebied, klimaatverandering of ziekte.

Niet allemaal giftig

Denk je aan slangen, dan denk je aan gif. Dat is helemaal niet nodig. Vijftien procent van de ongeveer 3.950 slangensoorten is giftig. Wil je een compleet overzicht bekijken van slangensoorten? Dan is deze website een goed uitgangspunt.

Nederland en België

In Nederland en België komen drie soorten slangen voor. Dit zijn de adder, de ringslang en de gladde slang. Alleen de beet va de adder is gevaarlijk, niet dodelijk. Het komt alleen maar zelden voor dat er meldingen zijn van personen die gebeten zijn door een adder.

In andere Nederlandstalige gebieden komen meer slangensoorten voor. Daar komen wel giftige soorten voor. Denk dan aan Suriname en de Nederlandse Antillen. In Suriname komen 74 soorten voor, waarvan 11 giftig zijn. Op de Nederlandse Antillen acht, waarvan twee giftig zijn.

De kans dat je een andere gevaarlijke beet of steek oploopt is alleen groter. Denk bijvoorbeeld aan een wespensteek.

Meer informatie

Meer informatie over deze dag is te vinden via World Snake Day. Dit zijn de Advocates for Snake Preservation. Wie dit precies zijn, dat lees je via deze pagina.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:maandag - dinsdag 15 - 16 juli 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie