Search
Close this search box.

De Dag van de zachte G

Datum

zondag 07 juli 2024

Tijd

Hele dag
Wanneer: jaarlijks, 7 juli.
Mocht je er nog niet eerder van gehoord hebben, dan is dit mogelijk. De dag is er sinds 2022 en is een initiatief van Omroep Brabant. Net zoals dit het geval is voor de Dag van het Sprookje, speelt ook het getal 7 een belangrijke rol, om te kiezen voor juist 7 juli als Dag van de zachte G.
De zevende maand, de zevende dag en de zevende letter van het alfabet. Dus is er gekozen voor 7 juli voor de Dag van de zachte G. Eigenlijk best simpel wanneer je erover nadenkt.

Heel Nederland

Of er ooit een tijd was dat men in heel Nederland de zachte G gebruikte, zoals men in dit artikel van Omroep Brabant claimt, is niet duidelijk. Taalkundig is het juist een wat zeldzamer verschijnsel. Slechts 7 van de 317 talen opgenomen in de UCLA Phonological Segment Inventory hebben een klank die overeenkomt met deze zachte G. Andere talen zijn bijvoorbeeld Schots-Gaelisch en Nieuwgrieks. Dat neemt niet weg dat het kan. De zachte G is niet gebonden aan “alleen maar” Brabant en Limburg tenslotte.

Verschillende G's

Verschillen in G’s worden uitgelegd in dit artikel. Dit artikel is geschreven door Marc van Oostendorp. In een artikel dat in 2015 verscheen via Omroep Brabant legde hij uit dat hij van mening is dat er ooit een tijd geweest moet zijn dat men zelfs in Amsterdam sprak met een zachte G. Wanneer je het leest lijkt het best logisch. Van Oostendorp weet er veel vanaf, hij is hoogleraar en taalkundige.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:zondag 07 juli 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie

Organisator

Omroep Brabant
Website
https://www.omroepbrabant.nl/