Search
Close this search box.

Europese Dag voor de Gelijke Beloning

Datum

vrijdag 15 november 2024

Tijd

Hele dag

Locatie

Europa
Wanneer: jaarlijks, 15 november.

Verwar de Europese Dag voor de Gelijke Beloning (Engels: (European) Equal Pay Day) niet met de International Equal Pay Day. De Europese dag vindt plaats op 15 november, de internationale dag op 18 september.

Op de Europese Dag voor de Gelijke Beloning, een door de Europese Commissie ingestelde dag, wil men het belang van de gelijke beloning in EU-lidstaten benadrukken. Dit is hard nodig, want in 2021 was het uurloon van mannen in de EU gemiddeld 12,7% hoger dan dat van vrouwen. Dan hebben we het over het uurloon voor dezelfde werkzaamheden.

Men spreekt ook wel over een loonkloof of gender pay gap en dat leidt tot maatschappelijke onrust. Waarom worden vrouwen voor dezelfde werkzaamheden minder beloond? Daarvoor worden redenen aangevoerd die niet houdbaar zijn. Vandaar dat een dag als vandaag ervoor moet zorgen dat hier verandering in komt.

Naast de Europese variant van deze dag is er dus een internationale versie. Dat is de International Equal Pay Day. In Nederland staat men op 14 november stil bij de gelijke verloning tussen vrouwen en mannen. Zoals je hier leest is gekozen voor 14 november, omdat dan 87 procent van het jaar is verstreken.

Wil je weten wat belangrijk is? Kijk dan eens op de Gelijke Beloonwijzer.

Meer informatie 

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:vrijdag 15 november 2024
  • Tijd: Hele dag

Meer informatie

Officiële website
Categorie
Officiële website