Search
Close this search box.

Fashion Day

Datum

dinsdag 09 juli 2024

Tijd

Hele dag
Wanneer: jaarlijks, 9 juli.

Fashion Day is een jaarlijks terugkerend evenement dat nog niet zo lang bestaat. De introductie van deze dag vond plaats in 2016.

De exacte herkomst is niet bekend. Misschien dat de herkomst gezocht moet worden in de Haute Couture Fashion Week in Parijs, die plaatsvond tussen 3 en 7 juli 2016. Na deze week vond er op 9 juli een modeshow plaats die georganiseerd werd door Pierre Cardin die namens een bekend kledingmerk een herfst- en wintercollectie voor het seizoen 2016/2017 liet zien, zoals je kunt lezen in dit bericht.

Ga je gericht zoeken via Google tussen 8 juli en 10 juli met als zoekwoorden “fashion day 9 july” dan kom je geen aparte vermeldingen tegen over deze dag. Wel lees je over een pas geopende winkel van een bekend kledingmerk in Beverly Hills op die dag (bron). In dat artikel wordt nergens melding gemaakt van een Fashion Day.

Fashion Week

Gaat het dan om een Fashion Week? Zo ja, om welke Fashion Week dan in het bijzonder? Er zijn meerdere weken die in het teken staan van mode. Denk aan Berlijn, Madrid, Parijs (zie het voorbeeld hierboven). Ook in Nederland (Amsterdam) kent men een een Amsterdam Fashion Week.

Denk je aan mode, dan denk je aan Parijs. Hoewel de meeste bronnen die gaan over bijzondere dagen melding maken van een Amerikaans fenomeen mag je misschien wel aannemen dat het gewoon gaat om een Frans evenement. Het ligt voor de hand dat het gekoppeld is aan iets dat hoort bij de Franse modeindustrie. De vraag is alleen wat dan precies?

De Paris Fashion Week of de Semaine de la mode de Paris vindt halfjaarlijks plaats. Vanaf 1973 in de eerste helft van het jaar (februari en maart) en in juli. Alleen de datum komt niet altijd uit met de vaste datum van 9 juli.

Christian Audigier?

Is de dag dan gekoppeld aan het overlijden van Christian Audigier? Deze Franse modeontwerper overleed op 9 juli 2015 op veel te vroege leeftijd van slechts 57 jaar. Voor de meeste bijzondere- of herdenkingsdagen geldt dat de geboortedatum aangehouden wordt. In het geval van Audigier zou dat dan 21 mei zijn. Audigier is bekend geworden met de kledinglijn Edy Hardy en Von Dutch. Het lijkt dus niet aannemelijk dat er daarom gekozen is voor deze datum.

Wat dan wel?

Wanneer je op zoek gaat naar de (juiste) bron, dan kom je telkens dezelfde soort teksten tegen. In het Engels. Men kopieert de teksten graag. Hierin wordt gemeld dat de dag online is ontstaan en dat dit plaatsvond via social media. Dan moet het waarschijnlijk om een social media campagne gaan of een briljant idee van iemand. Dat er sinds 2016 nooit iemand opgestaan is die verklaarde de bedenker te zijn geweest is opvallend te noemen.

Inmiddels weet ik na onderzoek prima wát ik op 9 juli moet doen: een voorbeeld kiezen. Daarmee wordt bedoeld dat je iemand zou moeten kiezen die je inspireert. Dan kun je op Fashion Day je best doen om je zo te kleden. Lukt dat niet, dan kun je gaan shoppen. Denk daarbij niet alleen aan nieuwe producten. Vintage shoppen behoort ook tot de mogelijkheden. Dat hoef je niet alleen te doen en wat je gekocht hebt kun je gewoon delen. Bijvoorbeeld op een feestje. Een Swap party. Inderdaad, uitwisselen. Je moet er maar zin in hebben. Ook kun je zelf aan de slag gaan om mode te ontwerpen of kleding te maken. Kortom, je hebt genoeg te doen op deze Fashion Day.

Zolang er op deze pagina nog geen duidelijkheid wordt gegeven over de exacte herkomst van deze dag kun je ook een speurtocht ondernemen naar de exacte herkomst van deze dag. Deel je de resultaten dan wel even? Dan kan deze pagina even bijgewerkt worden!

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:maandag - dinsdag 08 - 09 juli 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie