Search
Close this search box.

Gebruik je gezond verstand dag

Datum

maandag 04 november 2024

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: jaarlijks, 4 november.

Het is een dag die in Nederland nog niet zo bekend is als in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Daar kent men deze dag als Use Your Common Sense Day en deze dag vindt jaarlijks plaats op 4 november. Het is een dag waarop het bewustzijn over het nemen van zorgvuldige beslissingen centraal staat. Dit is al zo sinds 2015.

Zorgvuldige beslissingen

Zorgvuldige beslissingen. Dat is een ruim begrip. Waar moet je eigenlijk aan denken? Eigenlijk aan de meest uiteenlopende zaken. Bijvoorbeeld of je eerst goed nadenkt voordat je een drukke straat oversteekt of dat je niet zomaar erop vertrouwt dat een elektrisch apparaat altijd zal werken. Het gaat op deze dag juist om de zaken waar we altijd op vertrouwen. Soms blindelings.

We leven in een maatschappij waar we op bepaalde momenten geholpen worden door bepaalde opties of mogelijkheden. Dat zorgt ervoor dat we soms vergeten even na te denken. Op deze manier vergeten we misschien hoe het is om juist die zaken te missen. Wat zal er gebeuren wanneer die zaken er niet zijn of wanneer ze uitvallen? Of wanneer je er zo op gaat vertrouwen dat het misschien zelfs gevaarlijk is?

Bekend zijn de voorbeelden van mensen die bedrijven en instellingen aangeklaagd hebben in de Verenigde Staten omdat ze van mening waren dat niet zij fout waren, maar de bedrijven of instellingen. Dit terwijl ze eigenlijk onvoldoende nagedacht hadden over hun eigen aandeel of hun eigen handelen.

Onvoldoende nagedacht

In sommige gevallen is iets dat logisch lijkt voor iemand juist helemaal niet logisch voor een ander. Een bepaald ontwerp kan helemaal niet handig of bruikbaar zijn voor bepaalde doelgroepen. Daarover is dan onvoldoende nagedacht. Het sluit daarmee bepaalde personen of doelgroepen uit. Ook deze dag is hiervoor bedoeld. Met dit in gedachten is de dag een stuk serieuzer geworden.

Het idee voor deze dag is afkomstig van Bud Bilanich.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:maandag 04 november 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie