Search
Close this search box.

Greenpeacedag

Datum

vrijdag 15 september 2023
Verlopen

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd

Wanneer: jaarlijks, 15 september. 

Op 15 september 1971 werd de milieuorganisatie Greenpeace opgericht. Vandaar dat het ieder jaar op die dag Greenpeacedag (Greenpeace Day) is. Een dag om stil te staan bij het werk van de organisatie.

Wie kent Greenpeace niet? De internationale non-profitorganisatie zet zich sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw in voor onze leefwereld. Dit doet men via vreedzaam protest, lobbywerk en wetenschappelijke publicaties. Alles is bedoeld om iedereen ervan te overtuigen dat onze wereld zo waardevol is om te beschermen. Of dat nu tegen vervuiling of verandering is. Inmiddels is de organisatie in meer dan 55 landen actief.

Het hoofdkantoor van de organisatie is gevestigd in Nederland. De oorsprong van de organisatie is alleen niet terug te voeren op Nederland. Het waren de Canadese demonstranten Dorothy en Irving Stowe die in 1971 een belangrijke rol speelden bij het protest tegen Amerikaanse kernproeven bij het eiland Amchitka voor de kust van Alaska. Hun boot werd onderschept door de Amerikaanse kustwacht en de aandacht die deze actie kreeg zorgde ervoor dat men nadacht over een vervolg. Een bijkomstigheid was dat de Amerikaanse overheid besloot om af te zien van de kernproeven later dat jaar.

De vervolgstap was een protest in de Stille Oceaan. Hier voerde de Franse regering kernproeven uit bij Frans-Polynesië. Nog binnen een jaar stopten de Fransen met hun kernproeven. Hierna verlegde Greenpeace de focus naar andere terreinen. Denk aan de jacht op walvissen en zeehonden. Ook het lozen van afval – en in het bijzonder kernafval – op zee kwam hoog op de agenda te staan.

Het ontging anderen niet dat er een rol weggelegd was voor Greenpeace als serieuze partner, die een kritische blik had als het ging om onze leefwereld. Vandaar dat de Verenigde Naties Greenpeace in 1988 een raadgevende status gaf bij de Economische en Sociale Raad.

Speerpunten vandaag de dag zijn vooral klimaatverandering en biodiversiteit. Een schone leefwereld hoort nog steeds tot de kernwaarden van de organisatie. Ook vrede is daar onderdeel van, want zonder wapens is er geen dreiging van een nucleaire ramp. Die ramp kan namelijk het gevolg zijn van enerzijds kerncentrales, maar ook kernwapens of het testen ervan.

Bronnen

Afbeelding bovenaan deze pagina: Unsplash/Evangelos Mpikakis

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:vrijdag 15 september 2023
  • Tijd: Hele dag
Categorie