Search
Close this search box.

Herdenking Vlucht MH17 

Datum

woensdag 17 juli 2024

Tijd

Hele dag
Wanneer: jaarlijks, 17 juli.

Op 17 juli herdenkt men de slachtoffers van vlucht Malaysia Airlines-vlucht 17, ook wel bekend als Vlucht MH17. Het toestel, een Boeing 777-200ER, werd op 17 juli 2014 neergeschoten boven Oost-Oekraïne. 

Het toestel vertrok op donderdag 17 juli 2014 om 12.14 uur vanaf Schiphol voor een vlucht naar Kuala Lumpur International Airport. Ten oosten van de Oekraïense stad Donetsk verdween het toestel om 15.18 van de radar. Dat was het moment waarop het toestel door een raket uit de lucht was geschoten. 

298 inzittenden

Aan boord van het toestel bevonden zich 298 inzittenden, waarvan vijftien leden van de crew. 196 personen hadden de Nederlandse nationaliteit. De vijftien leden van de bemanning hadden allemaal de Maleisische nationaliteit. Het totaal aantal Maleisische slachtoffers bedroeg 28. Daarnaast kwamen 28 inzittenden met de Australische nationaliteit om het leven. Verder kwamen inzittenden uit Indonesië (12), het Verenigd Koninkrijk (10), België (4), Duitsland (4), de Filipijnen (3), Canada (1) en Nieuw-Zeeland (1) om het leven. 

Tenerife

Het onwerkelijke aantal slachtoffers, onder wie een groot aantal Nederlandse slachtoffers deed onmiddellijk denken aan een andere verschrikkelijke gebeurtenis uit het verleden. Dat was de ramp die op zondag 27 maart 1977 plaatsvond op het Canarische eiland Tenerife. Deze Vliegtuigramp van Tenerife, waarbij 583 slachtoffers vielen (waarvan 234 de Nederlandse nationaliteit hadden), werd alleen niet veroorzaakt door wat Vlucht MH17 neerhaalde. Vlucht MH17 werd neergehaald door een raket. Afgeschoten vanaf een verplaatsbare raketinstallatie. 

Over de nasleep en de schuldvraag is men nog lang niet uitgesproken. Zelfs nadat er een proces is geweest. Zelfs nadat is geoordeeld door onafhankelijke onderzoekers dat de raket is afgeschoten vanuit een door separatisten gecontroleerd gebied.Een raket die afkomstig was van de 53ste brigade van het Russische leger in Koersk (bron).

Zelfs nadat de Nederlandse en Australische regering Rusland aansprakelijk stelden voor het aandeel in het neerhalen van Vlucht MH17 (bron), weigerde het land medewerking te verlenen aan verder onderzoek. Dat was vanaf het begin al het geval.

De rechter in Nederland heeft inmiddels uitspraak gedaan over wie schuld heeft (bron) en toch lopen de verdachten vrij rond. Dat is ook iets om over na te denken op 17 juli. 

17 juli is de dag waarop we terugdenken aan 17 juli 2014. De dag waarop MH17, een burgerluchtvaart toestel, betrokken werd bij een militair conflict. Waarbij geen van de inzittenden de aanslag op dit toestel overleefde. 

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:dinsdag - woensdag 16 - 17 juli 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie