Search
Close this search box.

IDAHOBIT

Datum

zaterdag 17 mei 2025

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: jaarlijks, 17 mei.

Op 17 mei is het de dag om je uit te spreken. De dag om je uit te spreken tegen homo-, lesbo-, bi-, trans- en interseksefobie. Dan is het IDAHOBIT. Voluit is het op deze dag de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie. Deze dag is ook wel bekend als 17 mei of 17Mei.

Spreek je uit!

De slogan van deze dag is eigenlijk heel simpel: Spreek je uit! Dit is het moment om op te staan. Om je woorden te gebruiken. Om nee te zeggen tegen haat, tegen discriminatie, tegen alles wat valt onder die verschrikkelijke fobieën. Dit is het moment om je afkeer uit te spreken, op welke manier dan ook, tegen iedere vorm van discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken.

Het is ook de dag die je mag aangrijpen om genderdiversiteit, genderexpressie en seksuele diversiteit te vieren of te prijzen. Om aan te geven dat je trots bent op de personen om wie het gaat of trots bent op jezelf. Dat mag ook.

Geen dag voor…

Het is geen dag voor haat, desinformatie en misleiding. Valse statements zijn ook overbodig. Net zoals flauwe grappen, die eigenlijk geen grappen zijn. Het zijn kwetsende, soms grievende opmerkingen. Soms zijn ze verpakt met mooie woorden. In essentie zijn het gewoon harde trappen, richting de personen om wie het gaat, waarvan in sommige gevallen het gaat om personen die het al zwaar genoeg hebben. Denk daar ook eens over na. Juist op een dag als vandaag is dat een heel goed moment.

Nieuwsitems…

Denk niet na over hoe zwaar cis personen het hebben. Denk niet over vermeende ‘discriminatie’ van hetero personen, want dat is geen discriminatie. Wanneer heb je voor het laatst een nieuwsitem voorbij zien komen over een groep personen die een hetero persoon in elkaar heeft geslagen omwille van de seksuele oriëntatie?

Kom op deze dag niet aan met woorden als: “Er is toch een Pride Maand?” Dat klopt, er is een Pride Maand. Die is gekoppeld aan gebeurtenissen uit de jaren zestig. Toen mensen in de verdrukking kwamen omwille van hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit en genderexpressie. Alleen is het voldoende? Is een Pride Maand alleen voldoende om alles te laten stoppen? Nogmaals de vraag over berichten die te maken hebben met geweld. Hoe vaak lees je berichten over een persoon die in elkaar is geslagen vanwege een seksuele oriëntatie, genderidentiteit of genderexpressie? Dat is realistischer die vraag. Dat komt voor. Veel vaker. Daar gaat het om op deze dag.

Amerika

Die fobiën kunnen leiden tot geweld. Denk niet dat opmerkingen maar opmerkingen zijn. Ze kunnen ertoe leiden dat mensen uit- of buitengesloten worden. Soms zelfs van bepaalde essentiële voorzieningen, zoals gezondheidszorg. Is dat niet realistisch? Kijk dan eens naar deze gegevens van de American Civil Liberties Union (ACLU). Het gaat hier om een overzichtskaart van staten in de Verenigde Staten waar de rechten van personen uit de LGBTQIA+ gemeenschap onder druk staan. Sterker nog, waar de rechten in sommige gevallen al geschonden zijn. Wil je een gedetailleerder beeld als het om transgender personen gaat, dan is dit een alternatief. Alle wetten die in behandeling, zijn afgewezen of zijn aangenomen gericht tegen transgender personen.

Italië en Hongarije

Denk voor geen moment dat dit beperkt is tot alleen de Verenigde Staten. Ook in Europa is er sprake van regelgeving die gericht is tegen de LGBTQIA+ gemeenschap. Een absurde wet die in 2023 aangenomen werd in Italië bijvoorbeeld, gericht tegen lesbische ouders (bron). Wat te denken van een wet die in april 2023 aangenomen werd in Hongarije, die het mogelijk maakte om kinderen weg te halen bij ouders van hetzelfde geslacht. Dit was mogelijk nadat andere burgers die ouders hadden aangegeven (bron).

Dit alles komt voort uit fobiën. Of dat nu homofobie, lesbofobie, bifobie, transfobie, interseksefobie…. het maakt niet uit. Een fobie is een fobie. Het is niet eens een weerstand. Het is meer dan dat. Veel meer dan dat. Het vraagt in ieder geval als een dag zoals deze. Een dag waarop je zegt: “Het is genoeg!” Vandaar dus 17Mei, vandaar dus IDAHOBIT.

Nog even dit…

Hoewel dit als een ‘makkelijke’ vorm van reclame overkomt, moet je dit weten. De Goede Huisvader wil je graag helpen. Is je boodschap onvoldoende zichtbaar door een verstoring (om het maar zo te noemen), laat het weten. Kijk maar eens op deze pagina.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:zaterdag 17 mei 2025
  • Tijd: Hele dag
Categorie