Search
Close this search box.

International Drag Day

Datum

dinsdag 16 juli 2024

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd

Wanneer: jaarlijks, 16 juli.

Sinds 2009 staat 16 juli in het teken van International Drag Day. Vertaal je deze naam naar het Nederlands, dan is de vertaling Internationale Dag van de Drag het beste.

Op deze dag staat Drag Art centraal. Dit was een idee van Adam Stewart, die in 2009 een Facebook pagina over dit onderwerp bijhield. Er waren genoeg bijzondere dagen, dus waarom niet een voor drag artiesten? Op deze manier kan aandacht besteed worden aan deze personen, de rijke geschiedenis en de cultuur die erbij hoort. En nee, dat heeft niet altijd wat te maken met seksualiteit en nee, dat heeft niets te maken met de zaken waarover de tegenstanders het hebben! Laat dat voor eens en altijd duidelijk zijn!

De dag is ook een dag om de artiesten te bedanken. Voor het werk dat ze doen. Soms belangeloos, maar altijd voor overgave. Laten we dat vooral niet vergeten.

Niet zo bekend

De dag is in Nederland misschien niet zo bekend. In andere landen is de dag bekender. Denk dan aan de VS, Engeland en Australië.

Je moet wel haast onder een steen hebben geleefd, wanneer je niet weet wat het inhoudt. Een uitleg is redelijk overbodig. Wel is het goed om te weten dat het niet nieuw is. Al in de oudheid was dit fenomeen bekend. In de negentiende eeuw kreeg het een naam: ‘grand rag.’ Helemaal zeker weten doen we het niet. Misschien staat het gewoon voor het Engelse ‘dressed as a girl.’

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, er zijn niet alleen mannen die het doen. Wat dacht je van de drag kings? Juist, vrouwen dus. Of een bio-queen, geboren vrouw, maar dan iets meer. Denk bijvoorbeeld eens aan Lady Gaga. Dat is het mooie aan deze vorm van kunst, het mag allemaal en het kan allemaal. Nogmaals, het heeft zeker niet altijd te maken met seksualiteit. Dat kan, maar dat hoeft niet. In heel veel gevallen heeft het er helemaal niets mee te maken. Dan heeft het gewoon te maken met het shinen.

Snopes

Of het heeft te maken met iets anders schitterends: het voorlezen. Daar hoeft ook niets mis mee te zijn. Iedereen die iets anders beweert zou eens goed moeten nadenken en doet er verstandig aan om dit artikel van Snopes eens goed door te lezen.

Vlag

De vlag die je bovenaan deze pagina ziet is de Feather Drag Pride Flag. De vlag van de Drag Artists die wel behoren tot de LGBTQIA+ gemeenschap. Meer hierover lees je in dit artikel (wel even goed zoeken tussen alle vlaggen).

De Feather Drag Pride Flag.
De Feather Drag Pride Flag.is het symbool voor de drag community en werd ontworpen door Sean Campbell in 1999. De vlag bestaat uit het phoenix symbool.
Bron: Sexual Diversity.org.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:dinsdag 16 juli 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie