Search
Close this search box.

International plastic bag free day

Datum

woensdag 03 juli 2024
Verlopen

Tijd

Hele dag
Wanneer: jaarlijks, 3 juli.
Jaarlijks is het op 3 juli International plastic free day. Deze dag is een initiatief van Zero Waste Europe.
Op deze dag is het tijd om na te denken over het gebruik van plastic en in het bijzonder plastic tassen. Veel plastic tassen verdwijnen uiteindelijk op plaatsen waar ze niet thuishoren: in de natuur.
Met deze dag wil Zero Waste Europe mensen ertoe bewegen om te kiezen voor alternatieven. Bijvoorbeeld het recyclen van plastic tassen of meer duurzame alternatieven. Het is dus een dag die in het teken staan van bewustwording.

Kassa

Het BNNVara televisieprogramma Kassa maakte in 2020 een special over dit item, dat je kunt terugvinden via de website van het programma. Dit item sluit goed aan bij het thema van de dag. Het moet mensen bewust maken van wat centraal staat op deze dag. Wat is het mogelijke gevolg van een plastic tas.
Plastic tas in het water.
Plastic tas in het water.
Bron: Unsplash.

Gaat het lukken?

Gaat het je lukken om op 3 juli, dus op International plastic free day, een dag geen plastic tas te gebruiken? Of gebruik je een alternatief (een duurzaam alternatief of een plastic tas die je meerdere keren gebruikt). Misschien lukt het je om dit langer dan slechts een dag vol te houden. Dat is wat men bij Zero Waste Europe in ieder geval hoopt te bereiken.

Volgende stap

De volgende stap kan zijn om na te denken over andere vormen van plastic vervanging. Wat is er nog meer mogelijk. Er zijn nog genoeg andere plastic producten die op plaatsen eindigen waar ze niet mogen eindigen. De plastic tas is slechts een van de voorbeelden. Weliswaar een veelgebruikt voorbeeld, vandaar deze dag op 3 juli.

Weggooien

Het lijkt misschien overbodig om dit te vermelden. Alleen wanneer je bedenkt dat er nog zoveel plastic tassen te vinden zijn op plaatsen waar ze niet thuishoren, is het toch goed om dit even te vermelden.

Een plastic tas, de naam zegt het al, gooi je weg samen met de rest van het PMD-afval. Zo simpel is het eigenlijk. Is er geen oplossing daarvoor, dan gooi je de plastic tas weg bij het restafval.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:dinsdag - woensdag 02 - 03 juli 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie

Organisator

WeWork / Zero Waste Europe
Website
https://zerowasteeurope.eu/