Search
Close this search box.

Internationale Dag ter voorkoming van uitbuiting van het milieu in oorlog en gewapend conflict

Datum

woensdag 06 november 2024

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: jaarlijks, 6 november.

De Verenigde Naties hebben ervoor gezorgd dat de Internationale Dag ter voorkoming van uitbuiting van het milieu in oorlog en gewapend conflict is vastgesteld op 6 november. De officiële Engelstalige naam voor deze dag is International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict. Deze dag bestaat sinds 2001 en dat is te danken aan VN-Resolutie A/RES/56/4.

Impact van conflicten en oorlog

Heel veel aandacht gaat uit naar de impact van conflicten en oorlog op mensenlevens. Terecht. Men mag alleen niet vergeten dat onze leefwereld ook getroffen wordt door conflicten en oorlogen. Het gaat lang niet altijd om gebieden die ontoegankelijk zijn door het oorlogsgeweld. Denk ook aan voorzieningen uit de natuur die ontoegankelijk gemaakt worden, onbruikbaar worden of zelfs onherstelbare schade oplopen.

Foute handel

Een andere keerzijde is dat juist door conflicten en oorlogen er een handel ontstaat in foute producten uit de natuur. Hierdoor verdienen de verkeerde personen aan deze handel.

De VN besloot tijdens de Algemene Vergadering van 5 november 2001 om Resolutie A/Res/56/4 aan te nemen waarmee deze dag in het leven werd geroepen. Zoals wel vaker het geval is met speciale VN-dagen: ook deze dag kreeg een wel erg lange naam.

Resolutie UNEP/EA.2/RES 15

Een andere belangrijke stap werd in 2016 gezet, met Resolutie UNEP/EA.2/RES 15. Hiermee wil men bewerkstelligen dat het milieu in de gebieden die getroffen worden door conflicten en oorlogen automatisch beschermd moet worden. Helaas houden de strijdende partijen zich wereldwijd hier niet (altijd) aan.

Meer informatie

Zoals gebruikelijk is voor de speciale VN-dagen is er ook voor deze dag een VN-thema website beschikbaar. Deze is onderdeel van de globale VN-website (un.org). De thema website voor deze dag is hier te vinden.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:woensdag 06 november 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie

Organisator

United Nations/Verenigde Naties
Website
https://www.un.org/en/