Search
Close this search box.

Internationale Dag van de Cabernet Sauvignon

Datum

vrijdag 30 augustus 2024

Tijd

Hele dag

Wanneer: jaarlijks, 30 augustus.

Eigenlijk is het gewoon een ordinaire marketing stunt geweest in 2009, om 30 augustus uit te roepen tot Cabernet Sauvignon Day. In de eerste plaats om het Amerikaanse publiek kennis te laten maken (voor zover dit al niet het geval was) met deze wijnsoort. Zoals dit wel vaker het geval is, werd deze bijzondere dag ook overgenomen in andere landen en zo werd het dus een internationale bijzondere dag.

2009

De bedenker ervan is Rick Bakas. Hij bedacht in 2009 een Amerikaanse dag, die later uit zou groeien tot een internationale dag. Het doel van de dag is om aandacht te schenken (een zuiver toevallige woordspeling in dit geval… of niet) aan de wijnsoort en de geschiedenis ervan. Deze wijnsoort is inmiddels allang niet meer terug te voeren tot alleen Frankrijk, zoals de kenners weten. Een goede Cabernet Sauvignon kan best afkomstig zijn uit bijvoorbeeld Australië of Zuid-Afrika. 

Kenners zullen me onderbreken en me wijzen op het feit dat dit toch echt gelijk is aan vloeken. Hoe durf ik zoiets te beweren?! 

Geen beschermde naam

De naam is net beschermd en de wijnsoort mag ook zo heten wanneer deze niet afkomstig is uit Frankrijk. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Champagne. Dat is wel een beschermde naam. Alleen, op 30 augustus is het geen Champagne Dag, het is de dag waarop we denken aan Cabernet Sauvignon. 

Eigenlijk gaat het hier om een soort blauwe druiven die gebruikt worden voor de productie van wijn. Onderzoek heeft aangetoond dat het gaat om een kruising van de Cabernet Franc en de Sauvignon Blanc. De wijn is eigenlijk een van de meest populaire wijnsoorten die je maar kunt bedenken.

De oorsprong van de druif moet gezocht worden in de Franse streek Médoc.

De druif wordt verbouwd op tal van plaatsen. Niet alleen in Frankrijk zelf. Denk dan aan Australië, Californië, Chili en Zuid-Afrika.

Meer informatie

Wil je meer weten over de Cabernet Sauvignon, poets dan even je Frans op, want er is een Wikipedia-pagina waarop je meer informatie kunt vinden.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:vrijdag 30 augustus 2024
  • Tijd: Hele dag

Meer informatie

Wikipedia (Franstalig)
Categorie
Wikipedia (Franstalig)