Search
Close this search box.

Internationale Dag van de Countrymuziek

Datum

woensdag 17 september 2025

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd

Wanneer: jaarlijks, 17 september. 

Jaarlijks staat de wereld op een dag stil bij Countrymuziek op de Internationale Dag van de Countrymuziek (Engels: International Country Music Day). Deze dag vindt plaats op 17 september. 

Hank Williams sr.

De dag is er niet zomaar, want op deze dag in 1923 werd Hank Williams sr. geboren. Om hem te eren is deze dag in het leven geroepen.  Williams overleed op 1 januari 1953 als gevolg van een overdosis morfine en alcohol. 

Vandaag de dag wordt Williams sr. gezien als een van de invloedrijkste Country zangers die de Verenigde Staten (VS) heeft voortgebracht. 

Ontstaan van de dag

De dag is er overigens nog niet heel erg lang. Pas in 2003 werd de dag geïntroduceerd. Dat was precies op het moment dat er op die dag verschillende muziekfestivals gehouden werden waarbij dit muziekgenre centraal stonden. Daarmee stond men stil bij het feit dat Williams sr. tachtig jaar geleden werd geboren. 

Hoewel Countrymuziek (ook wel Country and Western of Country and Western Music) een herkomst heeft in de zuidelijke staten van de VS, is de muziekstijl al lang niet meer alleen gebonden aan de VS. Er zijn tal van artiesten bekend buiten het land die muziek in deze stijl maken. Vandaar dat je met recht mag spreken van een internationale dag. De dag is dus niet verbonden aan alleen de VS. 

Vanzelfsprekend is dit muziekgenre erg populair in de VS zelf. Er zijn tal van artiesten die wij in Nederland en de rest van Europa niet eens kennen. Nu is dat omgekeerd natuurlijk ook het geval. Naast de VS is de muziekstijl ook erg populair in buurland Canada. Opvallend, Countrymuziek is daarnaast ook erg populair in Australië en het Verenigd Koninkrijk. 

Nederland

Hoe zit het dan met Nederland? In sommige gevallen weten we niet eens dat we te maken hebben met Countrymuziek. Denk aan oude nummers van Taylor Swift of aan nummers van Ilse de Lange. Ook Waylon heeft nummers in deze stijl gezongen. Door het niet expliciet zo te noemen of te benoemen wil het niet zeggen dat het niet zou gaan om Countrymuziek. 

Kortom, 17 september is een dag om je waardering uit te spreken voor Countrymuziek of er juist meer over te weten te komen. De Engelstalige Wikipedia-pagina is een goed begin, mocht je nog niet veel weten over de muziekstijl en de geschiedenis ervan.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:woensdag 17 september 2025
  • Tijd: Hele dag
Categorie