Search
Close this search box.

Internationale dag van de linkshandigen

Datum

dinsdag 13 augustus 2024

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: jaarlijks, 13 augustus.

Op 13 augustus is het de Internationale dag van de linkshandigen. Op deze dag eren we de personen die ‘linkshandig’ zijn. Dat doen we al sinds 13 augustus 1976.

Niet zonder reden

De dag is er niet zonder reden. De maatschappij is vooral ingericht op rechtshandige mensen. Daarom is er een dag speciaal voor linkshandige mensen. Om zo te laten zien dat het ook ‘anders’ kan. Als linkshandig persoon loop je soms tegen wat problemen aan. Welke dat precies zijn, dat lees je bijvoorbeeld op de Nederlandstalige website over dit onderwerp. Toegegeven, het zijn geen grote problemen. Het zijn gewoon vervelende probleempjes.

Dat was vroeger anders. Toen werd het allemaal beschouwd als iets dat veel erger was. Het werd geassocieerd met iets dat ‘verkeerd’ of zelfs ‘slecht’ was. Het was zelfs een reden om het af te leren. Bijvoorbeeld linkshandig schrijven of tekenen.

Taal

Bekende voorbeelden uit de taal zijn afgeleid van hoe slecht die linkshandigheid was. Denk aan de Engelse term: the right answer. Dichterbij huis, in onze eigen taal, laat je iets links liggen. Waarom niet rechts?

‘Normaal’

Zullen we afscheid nemen van de idiote gedachte dat linkshandige mensen korter leven? Want dat is echt niet zo! Ook een vermeende relatie met dyslexie is niet bewezen. Wat wel bewezen is: linkshandige mensen zijn net zo ‘normaal‘ als iedere andere persoon. Dat houdt in: ze zijn niet normaal. Normale mensen bestaan toch niet?

Meer informatie

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:dinsdag 13 augustus 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie