Search
Close this search box.

Internationale Dag van de Nacho

Datum

maandag 21 oktober 2024

Tijd

Hele dag
Wanneer: jaarlijks, 21 oktober.

Op 21 oktober van ieder jaar is het de Internationale Dag van de Nacho. Verwar deze dag overigens niet met de Amerikaanse versie van deze dag, die bekend staat als de National Nacho Day. Deze dag vindt plaats op 6 november.

Over de nacho

Wie is niet bekend met de nacho? Het gerecht uit de Mexicaanse keuken. Maar is dat ook wel zo? Officieel hoort dit gerecht thuis in de Tex-Mex cuisine. Dat is de Amerikaanse keuken van de Tejano inwoners van de Amerikaanse staat Texas. Het klopt dat deze inwoners oorspronkelijk afstammen van Spaanse of Mexicaanse voorouders. Het gaat voor de duidelijkheid niet om personen die recentelijk naar de Verenigde Staten of Texas emigreerden. Het gaat om personen waarvan de vestigingsgeschiedenis teruggaat tot omstreeks de negentiende eeuw.

Eerste vermelding

Toch is de eerste vermelding van de nacho er een die afkomstig is uit Mexico. De nacho’s esspeciales werden voor het eerst in 1943 geserveerd door Ignacio Anaya Garcia (15 augustus 1895 – 26 september 1975), volgens deze bron. Garcia werkte in een restaurant in de buurt van de grens met Texas, wat verklaart waarom de adaptatie in de Tex-Mex keuken zo snel volgde.

De naam was overigens logisch verklaarbaar. Het was de bijnaam van Garcia en eigenlijk een verbastering van zijn voornaam; Ignacio lijkt inderdaad veel op nacho. Het idee kwam omdat een aantal dames in het restaurant vroegen om ‘iets anders.’ Garcia, ook wel vermeld als Anaya, besloot iets te doen met de maïstortilla’s en sneed ze in driehoeken en besloot ze te bakken, om ze daarna te versnipperen. Daarna voegde hij Colby kaas toe. Dit is een kaassoort die afkomstig is uit de staat Wisconsin en een kenmerkende oranje kleur heeft. Vandaar dat we vandaag de dag Cheddar gebruiken, omdat deze kaas ook een oranje kleur heeft.

St. Anne’s Cookbook

In 1954 verscheen het recept voor het eerst in St. Anne’s Cookbook en konden meer mensen de nacho’s maken. Daarmee kregen de nacho’s ook buiten Mexico en de staat Texas meer bekendheid.

Meer over het verhaal lees je via deze website.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:maandag 21 oktober 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie