Search
Close this search box.

Internationale Dag van de persvrijheid

Datum

vrijdag 03 mei 2024
Verlopen

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: jaarlijks, 3 mei.

Jaarlijks staan we op 3 mei stil bij het begrip persvrijheid op de World Press Freedom Day. In Nederland kennen we deze dag als de Internationale Dag van de persvrijheid. Deze dag werd door de Verenigde Naties in het leven geroepen om aandacht te vragen voor vrije pers.

Verklaring van Windhoek (1991)

De dag is gekoppeld aan de Verklaring van Windhoek die opgesteld werd tijdens een bijeenkomst die werd gehouden tussen 29 april en 3 mei 1991 in Windhoek, de hoofdstad van Namibië. In deze verklaring werd opgeroepen dat wereldleiders zich moeten houden aan de persvrijheid in Afrika. Later zou deze verklaring een basis vormen voor de dag die we nu kennen als de Internationale Dag voor de persvrijheid.

De verklaring was gericht op landen op het Afrikaanse continent, maar was ook toepasbaar in andere landen. Bovendien is de verklaring ook na al die jaren nog steeds belangrijk. Nog steeds zijn er landen waar de persvrijheid geen vanzelfsprekendheid is.

Guillermo Cano Internationale Prijs voor Persvrijheid

Op de Internationale Dag van de persvrijheid, een dag die sinds 1997 bestaat, wordt een speciale prijs uitgereikt door UNESCO. De Guillermo Cano Internationale Prijs voor Persvrijheid wordt uitgereikt aan personen of organisaties die zich inzetten voor persvrijheid. Het gaat om een vernoeming naar Guillermo Cano. Hij kwam op 17 december 1986 om het leven in Colombia. In opdracht van drugsbaronnen werd hij vermoord.

Meer informatie

Meer over dit onderwerp lees je via de speciale VN-website met als titel World Press Freedom Day.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:vrijdag 03 mei 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie

Organisator

United Nations/Verenigde Naties
Website
https://www.un.org/en/