Search
Close this search box.

Wereldstedendag

Datum

dinsdag 31 oktober 2023
Verlopen

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: jaarlijks, 31 oktober. 

Wereldstedendag vindt jaarlijks plaats op 31 oktober. Hoewel deze dag raakvlakken heeft met de Wereld Habitat Dag (tweede maandag van oktober), verschilt deze dag wel van deze dag. Op Wereldstedendag gaat het om de grote steden van de wereld. Op Wereld Habitat Dag gaat het om het totale verstedelijkte gebied.

Het is een beetje verwarrend, dat wel. Het VN-programma United Nations Human Settlements Programme, ook wel bekend als UN-Habitat, is verantwoordelijk voor deze dag. Het doel van deze organisatie is het bevorderen van sociale en duurzame stedenbouw. Aanzet hiertoe was de Vancouver Declaration On Human Settlements dat opgesteld werd in 1978. Vandaag de dag geldt dit programma als de basis, ook wel Habitat I genoemd.

De eerste periode, tot aan 1996, stelde de organisatie eigenlijk weinig voor. Pas met de introductie van Habitat II, een nieuwe verklaring – met een nieuwe agenda – kwam daar een einde aan. Nu deden er meer landen mee en werden er meer afspraken gemaakt. Ook werden er allerlei aanbevelingen gedaan als het ging om duurzaamheid. Een belangrijk doel werd het tegengaan van de sloppenwijken in diverse werelddelen.

Via Resolutie A/56/206 werd in 2002 de noodzaak van het programma nogmaals verduidelijkt.

De dag is samen met Wereld Habitat Dag onderdeel van Urban October.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:dinsdag 31 oktober 2023
  • Tijd: Hele dag
Categorie

Organisator

UN-Habitat
Website
https://unhabitat.org/

Andere Organisatoren

United Nations/Verenigde Naties
Website
https://www.un.org/en/