Search
Close this search box.

Internationale Dag van het handen wassen

Datum

dinsdag 15 oktober 2024

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: jaarlijks, 15 oktober.

Op 15 oktober van ieder jaar is het de Internationale Dag van het handen wassen. De Engelse vertaling, Global Handwashing Day, mag je ook vertalen als Wereld Handenwasdag. Op deze dag staat het belang van schone handen centraal.

GHP

De dag is een initiatief van de stuurgroep Global Handwashing Partnership (GHP). Natuurlijk kun je de vraag stellen waarom er in deze stuurgroep zowel commerciële als niet-commerciële vertegenwoordigers aanwezig zijn. Dat doet alleen niets af aan het belang van deze groep of aan de dag zelf. De GHP begon met deze dag in 2008 als onderdeel van de World Water Week in Stockholm. Dit evenement begon al in de jaren negentig en staat ieder jaar in augustus en september in het teken van water, duurzaamheid en alles wat te maken heeft met schoon water. Deze week is ook wel bekend als World Water Week.

In de GHP zijn onder andere vertegenwoordigd UNICEF, de London School of Hygiene and Tropical Medicine, Colgate-Palmolive, Procter & Gamble, Unilever en de Wereldbank.

COVID-19

Op de dag worden mensen overal ter wereld gewezen op het belang van handenwassen. Met de Coronapandemie nog vers in het geheugen weten we allemaal hoe belangrijk het is om dit te doen. Niet alleen als het om COVID-19 gaat is het belangrijk om dit te doen. Denk ook aan de verspreiding van andere ziektes. Het zou een gewoonte moeten zijn, zeker na een toiletbezoek, maar is het niet. Ook het moment waarop je dit doet zou een gewoonte moeten zijn, maar is het niet. Dit handenwassen hoeft niet alleen plaats te vinden na een toiletbezoek. Denk ook aan andere situaties waar dit belangrijk is. Situaties waarbij de kans bijvoorbeeld zou kunnen bestaan dat handen er misschien schoon uitzien, maar dit niet zijn.

Website

Er is een website over deze dag beschikbaar en die is te vinden via globalhandwashing.org.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:dinsdag 15 oktober 2024
  • Tijd: Hele dag

Organisator

Global Handwashing Partnership (GHP)
Website
https://globalhandwashing.org/