Search
Close this search box.

Internationale Dag van Transgendervisibiliteit

Datum

maandag 31 maart 2025

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: jaarlijks, 31 maart.

Jaarlijks vindt op 31 maart de International Transgender Day of Visibility plaats. In het Nederlands spreken we over de Internationale Dag van Transgendervisibiliteit. Een dag om mensen bewust te maken van discriminatie waar transgender personen op dagelijkse basis wereldwijd mee te maken hebben. Deze dag bestaat sinds 2009.

Anders dan de Internationale Transgender Gedenkdag gaat het op deze dag om de levende personen. We denken na over de personen die het nu overkomt. Voor wie het een dagelijkse realiteit is om te maken te krijgen met dat wat we kennen als transfobie.

Wat is transfobie?

Simpel, een haat of afkeer tegen transgender personen. Alleen was het maar zo simpel. Wat misschien ‘grappig’ of onschuldig is, kan al transfobie zijn. Zelfs een goedbedoelde opmerking of een misverstand kan een oorsprong hebben in haat. Een bepaalde gedachte kan al ontstaan zijn vanuit haat. Dus nee, het is helemaal niet zo simpel. Was dat het maar, dan was het allemaal zo makkelijk op te lossen.

Zeg niet dat racisme erger is. Racisme is, net zoals transfobie haat. Over racisme is de consensus dat dit geen plaats mag hebben in onze samenleving. Terecht. Als het om transfobie gaat is de maatschappij soms wat minder uitgesproken. In sommige gevallen hoor je dan de bekende woorden of zinnen. Denk dan aan: “Het is al zo zichtbaar,” “Moet dat nu weer?” “Kan het niet wat minder?” “Het wordt zo opgedrongen.”

In de eerste plaats moet duidelijk zijn dat niets wordt opgedrongen. Een dag als deze wordt niet opgedrongen. Er wordt gevraagd om op deze dag eens goed na te denken. Het is een dag van bewustwording. Net zo goed als dat een dag tegen bijvoorbeeld racisme dat ook is. Nogmaals, racisme is haat en is het waard om bestreden te worden. Transfobie is het haat en daarmee is het ook waard om bestreden te worden. Beide op een normale manier.

Ontstaansgeschiedenis

De dag is er niet zomaar. Rachel Crandall wilde ervoor zorgen dat er een verschil zou zijn tussen de dag waarop personen die overleden herdacht werden en er een dag van bewustwording zou zijn voor levende personen. Vandaar dus deze twee aparte dagen.

Wat kun je doen?

Nu is de vraag wat kun je doen op een dag als vandaag? In de eerste plaats eens kritisch na te denken over je eigen gedrag. Is de manier waarop je praat over transgender personen de juiste manier? Meer hierover lees je bijvoorbeeld via deze website.

Wat je verder kunt doen is bekijken wat de belangenorganisaties te melden hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan Transvisie. Kijk bijvoorbeeld eens in het Kenniscentrum op de website van Transvisie. Dan is er natuurlijk nog Transgender Netwerk Nederland (TNN). Misschien dat je wat aan deze begrippenlijst hebt bijvoorbeeld.

Dat zijn allemaal hele kleine dingen die je kunt doen. Daarmee begint het. Vanuit die kleine dingen kunnen vervolgstappen genomen worden. Welke dat zijn, bepaal jij.

Acceptatie en respect zijn normale stappen. Veroordelen en ‘leuke grappen’ horen er niet bij. ‘Goedbedoelde adviezen’ horen er zeker niet bij. Echt niet. Laat ze achterwege, zeker vandaag.

Zichtbaarheid, niet alleen vandaag

Voor iedereen om wie het gaat vandaag: jullie zijn zichtbaar. Alleen dat zou niet beperkt moeten zijn tot vandaag. Morgen is het een nieuwe dag. Ook die dag zou er sprake moeten zijn van die zichtbaarheid. Het is normaal dat dit zo zou moeten zijn, alleen dat is het niet. Vandaar dat een dag als vandaag hard nodig is.

Acceptatie en respect, daar gaat het om. Vandaar de informatie op deze pagina. Zodat personen die er minder bekend mee zijn er ook van leren.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:maandag 31 maart 2025
  • Tijd: Hele dag
Categorie