Search
Close this search box.
Internationale dag voor het behoud van het mangrove-ecosysteem

Internationale dag voor het behoud van het mangrove-ecosysteem

Wanneer: jaarlijks,26 juli.

Internationale dag voor het behoud van het mangrove-ecosysteem (in het Engels: International Day for the Conservation of the Mangrove Ecosystem) vindt jaarlijks plaats op 26 juli. Deze dag is door UNESCO ingesteld om aandacht te vragen voor de mangrovebossen wereldwijd.

UNESCO roept op om voorzichtig om te gaan met deze ecosystemen, die zich op de grens bevinden tussen land en zee. Ze bieden een plaats voor dier en mens. Ook vormen ze een natuurlijke bescherming van kunstgebieden en zijn ze goed voor de biodiversiteit. Helaas worden deze gebieden bedreigd. Daarmee wordt ook het leven in deze gebieden bedreigd.

Voornaamste bedreiging

De voornaamste bedreiging van de mangrovebossen is de mens. Door het eenvoudigweg vernietigen en door opwarming van de aarde komen deze ecosystemen steeds verder onder druk te staan.

Mangrove gebied.
Mangrove gebied.
Bron: Unsplash.

Een mangove is een boom of struik waarvan de wortels hoog boven de grond of het water uitsteken. Dit fenomeen is zichtbaar in kust- en rivierdelta’s van tropische gebieden. De naam is een ook een aanduiding van het soort gebied. Ongeveer twintig procent van het mangrove-ecosysteem wordt gerekend tot beschermd natuurgebied. Zelfs in die gebieden is er geen zekerheid voor de toekomst. Toch zijn mensen ervan afhankelijk. Niet alleen als natuurlijke kustbescherming. In de gebieden komen ook natuurlijke bronnen voor die men gebruikt. Soms juist op te grote schaal, denk dan aan houtkap. In andere gevallen gaat het om overbevissing die voor problemen zorgt.

Uniek

Wat de mangroven zo uniek maakt: ze behoren tot koolstofrijke bossen, omdat ze in staat zijn om zowel ondergronds als bovengronds koolstof op te slaan. Daarmee zijn de bossen tot meer in staat dan de ‘gewone’ tropische bossen. Tot wel vier keer meer koolstof kan opgeslagen worden. Dat is niet het enige. De mangroven zorgen ervoor dat er een natuurlijk herstel plaats kan vinden van het water. Mits er niet te veel sprake is van vervuiling.

Een andere naam voor deze dag is Wereld Mangrovedag. De dag bestaat sinds 2015.

Afbeelding bovenaan deze pagina: Unsplash.

Datum

vrijdag 26 juli 2024

Tijd

Hele dag

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:donderdag - vrijdag 25 - 26 juli 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie

Organisator

UNESCO
Website
https://www.unesco.org/en