Search
Close this search box.

Internationale Dag voor Non-binaire Mensen

Datum

zondag 14 juli 2024

Tijd

Hele dag
Wanneer: jaarlijks, 14 juli.

Op 14 juli is het de Internationale Dag voor Non-binaire Mensen (International Non-Binary Peoples Day). We staan stil bij iedereen met deze genderidentiteit en zij staan vandaag in het zonnetje, maar vragen ook aandacht voor deze personen.

Hoe vaak komt het voor dat non-binaire personen niet begrepen worden? Dat ze verkeerd aangesproken worden of dat er onterecht uitgegaan wordt van een verkeerd geslacht? Dat er aangenomen wordt dat men een bepaalde fase doormaakt? Nog erger is het wanneer simpelweg hun bestaan ontkent wordt. Dat komt allemaal voor. Daarom is een dag als deze hard nodig.

Het idee dat er een binair systeem is van vrouwen en mannen is iets waarmee heel veel mensen opgroeien en opgevoed worden. Dat idee gaat niet uit van personen die non-binair zijn. Binnen een binair systeem zijn er twee waarden en meer niet. Iedere dag is het voor sommige mensen een gevecht om te moeten bewijzen dat het anders is. Dat het niet een kwestie van zwart-wit of wit-zwart is.

Voor iedereen die denkt dat het allemaal recent is, laten we even teruggaan in de geschiedenis. In de Klassieke Oudheid komen tal van voorbeelden voorbij waarvan je zou kunnen stellen dat het om non-binariteit zou kunnen gaan. Het probleem is alleen dat de genoemde bronnen op verschillende websites niet altijd even betrouwbaar zijn. Het is een ander verhaal wanneer je dit artikel leest van De Correspondent. Gelukkig is dit artikel ‘vrij’ te lezen en ik hoop van harte dat dit zo blijft.

We'wha
We'wha.
Bron: Wikimedia Commons.

We'wha

Als eerste voorbeeld in dit artikel wordt We’wha genoemd. Niet onlogisch dat We’wha genoemd wordt. Deze persoon werd geboren in 1849 in Noord-Amerika. Ik zeg niet onlogisch, omdat de oorspronkelijke Noord-Amerikaanse bewoners het begrip Two Spirit kenden. Meer hierover is te lezen onder het kopje Identiteitsvlaggen in het artikel over De vlaggen van de regenboog dat ik eerder schreef.

Dus, 1849. Geen nieuw verschijnsel dus. Nog meer bewijs: Chevalier d’Eon. Weliswaar een trans persoon die opgevoerd wordt in het artikel van Karin Amatmoekrim, maar wel het vermelden waard.

Pausin Johanna

Niet in het artikel, waarschijnlijk vanwege de mogelijke onwaarschijnlijkheid is de vermelding van pausin Johanna. Een vrouwelijke paus? Of misschien helemaal niet.

Het zou gaan om een legende waarbij een vrouw terechtkwam op de pauselijke zetel rond 855. De een noemt dat een legende, de ander noemt het Theofylactische Pornocratie. Weer een ander omschrijft het als een middel om vrouwen in een kwaad daglicht te stellen. Maar wanneer het wel waar geweest zou kunnen zijn, zou het mogelijk ook kunnen gaan om een persoon die noch man noch vrouw was. Of dit nu te maken had met overleven in een mannenwereld of niet of dat er meer achter geschuild heeft, dat is niet bekend. Evenmin is bekend of deze pausin ook daadwerkelijk bestaan heeft of niet. Meer hierover via Wikipedia. Met een waarschuwing natuurlijk: het is niet bewezen. Ook niet dat het om een non-binair persoon zou gaan.

2012

Wat ook niet nieuw is: de dag is er al sinds 2012. Jaarlijks is de Internationale Dag voor Non-binaire Mensen dus 14 juli. Wil je meer lezen over dit onderwerp, dan bekijk je de informatie op de website van Rutgers/Seksualiteit.nl.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:zaterdag - zondag 13 - 14 juli 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie