Search
Close this search box.

Internationale Dag voor schone lucht

Datum

donderdag 07 september 2023
Verlopen

Tijd

Hele dag
Wanneer: jaarlijks, 7 september.
Sinds 2020 is er een jaarlijks moment om stil te staan bij schone lucht. Dat niet alleen: blauwe, schone lucht. Vandaar de Engelstalige naam: International Day of Clean Air for Blue Skies. Vertaal je de naam van deze dag naar het Nederlands, dan is die naam alleen niet heel logisch (Internationale dag van schone lucht voor blauwe luchten), vandaar dus: Internationale dag voor schone lucht.

Reden

Dat de dag in 2020 geïntroduceerd werd door de Verenigde Naties toont aan dat speciale of bijzondere dagen op ieder moment geïntroduceerd worden. Er hoeft geen lange geschiedenis aan vooraf te gaan. De Internationale Dag voor schone lucht is een nieuwe dag en heeft een goede reden. De noodzaak om te komen tot verandering en dat wil de volkerenorganisatie via deze dag van bewustwording bereiken. 

Net zoals dit het geval is voor iedere door de VN geïntroduceerde bijzondere dag is er een website beschikbaar over dit onderwerp. Hierop lees je meer over het meest actuele thema dat van toepassing is voor het jaar dat van toepassing is. De website is hier te vinden.

Resolutie 74/212

De dag kwam tot stand dankzij Resolutie 74/212, die behandeld werd op 19 december 2019. Deze bekijk je via deze link.

Naast de eerdergenoemde website is er ook nog een andere website, die je misschien makkelijker kunt onthouden: cleanairblueskies.org. Via deze website kunnen evenementen aangemeld worden die betrekking hebben op deze dag. Ook is het mogelijk om belangrijke informatie over deze dag en gerelateerde informatie te bekijken. 

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:donderdag 07 september 2023
  • Tijd: Hele dag

Meer informatie

De VN-website
Categorie

Organisator

United Nations/Verenigde Naties
Website
https://www.un.org/en/