Search
Close this search box.

Internationale Dag voor tolerantie

Datum

zaterdag 16 november 2024

Tijd

Hele dag
Wanneer: jaarlijks, 16 november.

Sinds 1995 vindt op 16 november de Internationale Dag voor tolerantie plaats om mensen bewust te maken van de gevaren van intolerantie. Deze dag is een initiatief van UNESCO.

Resolutie 51/95

Hoewel de dag door UNESCO voorgesteld werd, is het eigenlijk een officiële door de Verenigde Naties (VN) geaccepteerde dag. Daarvoor werd Resolutie 51/95 aangenomen op 12 december 1996 (in het document staat overigens de datum onderaan. De datum bovenaan het document is de datum waarop het document uiteindelijk is opgesteld).

Met deze dag willen zowel UNESCO en de VN laten zien dat tolerantie geen vanzelfsprekendheid is. Dat dit iets is dat belangrijk is. Dat het tegenovergestelde leidt tot een kloof tussen mensen, landen en culturen. Dit tast vrijheden en mensenrechten aan. Hierdoor kunnen uiteindelijk conflicten en oorlogen ontstaan.

Madanjeet Singh

Iedere twee jaar wordt de UNESCO-Madanjeet Singh Prijs uitgereikt voor zij die tolerantie en geweldloosheid op hun manier hebben bevorderd. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1996. De prijs is een vernoeming naar Madanjeet Singh (16 april 1924 – 6 januari 2013). Hij was een Indiaas schilder, fotograaf, schrijver, diplomaat en filantroop. Tijdens zijn leven heeft hij zich ingezet op verschillende maatschappelijke vlakken, waarbij tolerantie en geweldloosheid centraal stonden.

Meer informatie

Meer informatie over deze dag is te vinden via de website van UNESCO over dit onderwerp. Meer over de prijs is te vinden via deze speciale pagina. Een overzicht van alle winnaars is overigens terug te vinden via dit overzicht.

UNESCO’s verklaring van de beginselen inzake tolerantie is terug te vinden via een aparte weblocatie. Deze is overigens niet altijd beschikbaar. Vandaar dat er een gearchiveerde versie aangeboden wordt van oktober 2021.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:zaterdag 16 november 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie

Organisator

UNESCO
Website
https://www.unesco.org/en