Search
Close this search box.
Internationale Dag voor universele toegang tot informatie

Internationale Dag voor universele toegang tot informatie

Wanneer: jaarlijks, 28 september. 

UNESCO kwam met het idee om van 28 september een dag te maken het recht te hebben om dingen te weten onder de naam International Right to Know Day (2002). Die dag werd later The International Day for Universal Access to information (IDUAI) oftwel: de Internationale Dag voor universele toegang tot informatie.

Sinds 2019 is de dag een officiële door de Verenigde Naties (VN) uitgeroepen zogeheten UN observance (VN-naleving). Toch is de daadwerkelijke geschiedenis van de dag zelf ouder. Die gaat terug tot 2015, toen de dag voor het eerst voorgesteld werd door UNESCO. Daarmee was het dus de opvolger van International Right to Know Day. In 2016 was het zover, toen was het op 28 september voor het eerst de Internationale Dag voor universele toegang tot informatie.

De wijziging van naam had alles te maken met de invulling van de dag. Waar het eerder leek te gaan om het recht om dingen te weten, ging deze dag verder. Burgers wereldwijd hebben niet alleen het recht om dingen te weten. Ze hebben ook het recht om dingen te weten via toegang.

Hoewel de dag vooral tot stand kwam dankzij de druk vanuit verschillende Afrikaanse landen, is het wel degelijk een internationale dag. In een aantal Afrikaanse landen is dit alles nog steeds geen vanzelfsprekendheid, terwijl men dit graag ziet veranderen. Dit geldt overigens voor meer landen.

Meer informatie

Wil je meer informatie over deze dag, dan zijn er twee websites die belangrijk zijn:

Datum

zaterdag 28 september 2024

Tijd

Hele dag

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:zaterdag 28 september 2024
  • Tijd: Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Categorie

Organisator

UNESCO
Website
https://www.unesco.org/en