Search
Close this search box.

Internationale Dag voor veilige abortus

Datum

zaterdag 28 september 2024

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: jaarlijks, 28 september.

De Internationale Dag voor veilige abortus is een jaarlijks terugkerende dag waarop aandacht gevraagd wordt voor toegang tot mogelijkheden voor veilige abortus. Dit is niet in alle delen van de wereld een vanzelfsprekendheid. Op 28 september van ieder jaar wordt aandacht gevraagd voor dit onderwerp.

De dag is ook wel bekend als 28 SEPTEMBER (al dan niet in hoofdletters) of de Engelse naam International Safe Abortion Day.

WGNRR

Eigenlijk was de dag gericht op Zuid-Amerika en het Caribisch gebied, toen de dag voor het eerst in 1990 georganiseerd werd onder de naam Campaña 28 Septiembre. In 2011 werd het initiatief overgenomen door het Women’s Global Network for Reproductive Rights (WGNRR). Deze organisatie komt op voor seksuele gelijkheid, reproductieve gezondheid en gerelateerde gezondheidszorg over de hele wereld. Daarmee werd het een internationale dag om bij stil te staan.

Brazilië, 1871

De naam van de dag kennen we overigens pas sinds 2015, toen deze vervangen werd naar een internationale naam. De datum was overigens nog steeds hetzelfde en een verwijzing naar een Braziliaanse wet die op 28 september 1871 aangenomen werd. Deze wet regelde de vrijheden van kinderen van tot slaaf gemaakte mensen in het land.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:zaterdag 28 september 2024
  • Tijd: Hele dag

Organisator

Women's Global Network for Reproductive Rights (WGNRR)
Website
https://wgnrr.org/