Search
Close this search box.
NFT Dag

Internationale NFT Dag

Wanneer: jaarlijks, 20 september. 

Op 20 september is het NFT Dag. Een dag die ons helpt herinneren aan een relatief nieuw fenomeen, de Non-fungible token. Hoewel de lancering van NFT ouder is, hanteert men voor de NFT Dag de datum waarop de standaard ERC-721 voorgesteld werd als dag die belangrijk is. Dat was op 20 september 2017.

ERC-721

De standaard ERC-721 is de standaard is de meest gebruikte standaard voor de opslag van NFT’s, waarmee de uniekheid gegarandeerd kan worden. Daarmee is dat wat aangeboden wordt uniek. Het kan hierbij gaan om een vorm van kunst, een audiovisueelbestand of een ander creatief werk. De koppeling die gemaakt wordt in de vorm van een NFT is een soort van eigendom. Dit is zo geregeld dat deze niet uitwisselbaar is.

Het verschil met ieder ‘gewoon’ bestand is dat er geen beperking bestaat voor de uitwisselbaarheid. Een NFT is uniek in die zin dat er via blockchains die niet gewijzigd kunnen worden garanties afgegeven worden over de authenticiteit en daarmee iemand daadwerkelijk eigenaar kan worden van iets digitaals. Dat er vervolgens derivaten of kopieën gemaakt kunnen worden van dat origineel doet niets af van het originele bestand. Sterker nog, de eigenaar kan daarmee op een eenvoudige manier aantonen dat er sprake is van een eigenaarschap.

NFT overdracht is mogelijk. Wel moet de eigenaar rekening houden met kosten die gemaakt worden voor het (door)verkopen. Dit is de gas fee. Deze kosten kunnen aanzienlijk zijn. Daarnaast kunnen de doorverkooprechten beperkt zijn. Zo kan de oorspronkelijke maker altijd een bedrag krijgen wanneer er sprake is van een verkoop of doorverkoop.

Nadelen en overwegingen

Toch kleven er nadelen aan NFT’s die de komende jaren nog nader uitgewerkt moeten worden. De NFT Dag is een mooi moment om hierover na te denken. Wat dacht je van de risico’s van oplichting? Ook de energiebelasting, omdat er gebruik gemaakt wordt van een systeem van blockchain kan een reden zijn om nog eens goed na te denken over deze dag. Wel is het zo dat deze standaard (ERC-721) gebaseerd is op Ethereum Github en dat er beloften zijn gedaan over de vermindering van de koolstofvoetafdruk. Alleen is het nog maar de vraag wanneer dit zal gaan gebeuren.

Meer informatie

De ERC-721 Non-Fungible Token Standard

Datum

vrijdag 20 september 2024

Tijd

Hele dag

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:vrijdag 20 september 2024
  • Tijd: Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Categorie