Search
Close this search box.

Internationale Puzzeldag

Datum

zaterdag 13 juli 2024
Verlopen

Tijd

Hele dag
Wanneer: jaarlijks, 13 juli.

Op 13 juli feliciteren we Ernő Rubik! Daarmee is het meteen Internationale Puzzeldag. Rubik werd geboren op 13 juli 1944.

Internationale Puzzeldag eert Rubik, die we kennen als Hongaars architect, wiskundige, uitvinder en bedenker van de driedimensionale mechanische puzzels. De bekendste is natuurlijk de Rubiks kubus (Rubik’s Cube).

De Rubiks Kubus (Rubik's Cube)

De oorspronkelijke versie van de Rubiks kubus (in het Engels dus de Rubik’s Cube) is slechts 57 mm. hoog en opgebouwd uit 27 delen, waarvan de zichtbare zijden vlakken zijn van kleinere kubussen. Deze kleinere kubussen zijn 1/3 van de kubus zelf.

Wie had in 1974 kunnen bedenken dat deze kubus zou zorgen voor een rage die zou blijven. In 1975 vroeg hij er octrooi op, maar maakte de fout dit alleen in Hongarije zelf te regelen. Zodoende gebeurde het dat anderen er ook mee aan de slag konden gaan. Bijvoorbeeld de Duitser Tom Kremmer, die de kubus in de jaren tachtig introduceerde in Duitsland. Dat werd pas echt een succes. Sinds die tijd zijn er miljoenen kubussen verkocht.

De Rubiks Kubus (Rubik's Cube).
De Rubiks Kubus (Rubik's Cube).
Bron: Unsplash.

Oudste voorbeelden

Eigenlijk is de kubus een puzzel die je op moet lossen. Vandaar dus dat het op 13 juli, de verjaardag van Rubik, dus Internationale Puzzeldag is. Puzzels gaan ver terug in de geschiedenis. De oudste voorbeelden zijn de tangram, het doolhof en natuurlijk het schaakspel en de problemen die daarin opgelost moeten worden. Bekendere voorbeelden van nu zijn de kruiswoordraadsels, mechanische puzzels en in eigenlijk zou je een escape room ook mogen beschouwen als een moderne vorm van een puzzel.

Het gaat bij een puzzel niet alleen om het leggen van een stukje of meerdere stukjes. Het gaat om het oplossen van ‘iets.’ Daarmee is het veel meer dan alleen een bordspel. Soms werd een puzzel geboren uit noodzaak om iets op te lossen, soms uit tijdverdrijf. Wat wel duidelijk is: puzzels zijn er in vele soorten. Vandaar dat je op Internationale Puzzeldag (in het Engels International Puzzle Day) genoeg te doen hebt!

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:vrijdag - zaterdag 12 - 13 juli 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie