Search
Close this search box.

Internationale Transgender Gedenkdag

Datum

woensdag 20 november 2024

Tijd

Hele dag
Wanneer: jaarlijks, 20 november.

Een dag als de Internationale Transgender Gedenkdag (Engels: Transgender Day of Remembrance) zou niet moeten bestaan. De reden dat de dag er is, verklaart waarom de dag er niet zou moeten zijn. Of misschien toch juist wel?

Ontstaan

Gwendolyn Ann Smith, Nancy Nagerony en Jahaira DeAlto kwamen in 1999 op het idee voor deze dag. Op deze manier wilden ze stilstaan bij de moord op Rita Hester en Chanelle Picket. Hoewel Hester’s dood vaak als voornaamste aanleiding gezien wordt, mag de dood van Picket ook niet onderschat worden.

Wie waren Rita Hester en Chanelle Picket? Ze waren 35 en 23 jaar oud en overleden drie jaar na elkaar. In beide gevallen kwamen ze door geweld om het leven. Uiteindelijk zou de sterfdatum van Picket (20 november) gekozen worden als dag om stil te staan bij alle slachtoffers.

Zowel Hester (geboren op 30 november 1963 en overleden op 28 november 1998) als Picket (geboren in 1972 en overleden op 20 november 1995) werden slachtoffer van geweld en dat is niet uniek. Dit is ook niet beperkt tot alleen de Verenigde Staten. Vandaar dat de Transgender Day of Rememberance (TDoR) zou uitgroeien tot een internationale dag van herinnering. In meer dan 20 landen wordt aandacht besteed aan slachtoffers die door transfobie om het leven kwamen.

Wie verder nog herdacht werd was Monique Thomas. Zij werd alleen niet in de maand november vermoord. Wel was haar dood in september 1998 ook een reden om na te gaan denken over een moment om stil te staan bij alle slachtoffers van transfobie. Thomas werd net zoals Hester ook slechts 35 jaar oud.

Nederland

In Nederland deed Transgender Netwerk Nederland (TNN) in 2015 onderzoek naar veiligheid in de openbare ruimte. In 43 procent kregen trans vrouwen of trans mannen te maken met geweld in die openbare ruimten om wie ze waren. Omwille van hun genderidentiteit.

Verder onderzoek heeft aangetoond dat trans vrouwen en trans mannen vaker het slachtoffer worden van discriminatie, een zwakkere positie hebben op zowel de arbeids- als op de woningmarkt.

De dag zou er niet moeten zijn, is de eerste gedachte. Of toch wel? De slachtoffers zijn gevallen. Dus daarmee is er een reden om ze te herdenken. Alleen zou de dag er niet meer moeten zijn voor nieuwe gevallen. Met andere woorden: er zou meer gedaan moeten worden om nieuwe slachtoffers te voorkomen.

Wanneer je denkt: dit komt niet voor in Nederland, dan lees je dit artikel door. Of je leest dit artikel door. Daarmee is overigens niet gezegd dat alle transgender personen werkzaam zijn als sekswerkers.

Een overzicht van personen die vermoord zijn om wie ze waren is te vinden via deze link. Het is een verre van compleet overzicht.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:woensdag 20 november 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie