Search
Close this search box.

Landelijke Dag tegen Pesten

Datum

zaterdag 19 april 2025

Tijd

Hele dag

Locatie

Nederland
Wanneer: jaarlijks, 19 april.

Stichting Stop Pesten NU heeft 19 april uitgeroepen tot de Landelijke Dag tegen Pesten. Met deze dag wil men aandacht vragen voor pestgedrag in de klas, op het werk, in de sport, in het bejaardentehuis of op welke plaats dan ook. Dit omdat pesten een grote impact heeft op het leven van mensen die het overkomt.

Alle vormen van pesten

De stichting vraagt op deze dag aandacht voor alle vormen van pesten. Of dat nu offline of online plaatsvindt. In welke vorm dan ook.

Soms staat men er niet eens bij stil dat het gaat om pestgedrag. Dan is het ‘maar’ een grapje. Dat grapje is helemaal geen grapje. Zeker niet wanneer het telkens herhaald wordt. Dag in, dag uit. Maand na maan. Soms jaren achter elkaar.

Niet iedereen is een ‘pestkop.’ Zo zijn er degenen die het in gang zetten en de ‘meelopers.’ Eigenlijk zijn die net zo erg. In plaats van het gedrag te veroordelen, doen ze (misschien na verloop van tijd pas) gewoon mee. Je leest er meer over via de speciale pagina over dit onderwerp van de stichting. Deze stichting doet overigens meer dan alleen het organiseren van de Landelijke Dag tegen Pesten. Wil je weten wat men nog meer doet, bekijk dan deze pagina.

Niet alleen kinderen

Pesten is niet iets dat alleen gebonden is aan kinderen. Het overkomt niet alleen kinderen. Van deze mythe moeten we af. Het overkomt ook volwassenen. Ook is het niet alleen gebonden aan een bepaalde groep. Het is een breed maatschappelijk probleem, met grote gevolgen. Ook op latere leeftijd. Soms kan het tot jaren duren voordat het slachtoffer er zelfs over durft te praten. In de meest schrijnende gevallen kan het leiden tot het mijden van bepaalde situaties, faalangst en zelfs een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat hebben de personen die zich schuldig maken aan dit pestgedrag in de meeste gevallen niet door of ze willen het niet doorhebben. Dit trauma is niet relevant of belangrijk, blijkbaar.

Sta op tegen pesten

Sta op tegen pesten. Niet alleen vandaag. Denk vandaag na over pesten, zodat je morgen en de dagen erna nee kunt zeggen tegen pesten.

Meer informatie

Op de website van Stichting Stop Pesten Nu is meer informatie terug te vinden. Zo lees je ook welk cursus- en lesmateriaal er beschikbaar is. Wil je meer weten over de cijfers die gekoppeld zijn aan het pesten, dan kijk je op deze pagina.

Laat deze cijfers even op je inwerken….

Een op de vijf kinderen en volwassenen op een sportvereniging is slachtoffer van pestgedrag. Op het werk is een op de acht medewerkers slachtoffers van pesterijen. In het onderwijs is het ook niet veel beter. Vooral de LGBTQIA+ gemeenschap moet het ontgelden. Deze leerlingen lopen tot twee keer meer kans om gepest te worden. Op basisscholen krijgt een op de tien kinderen te maken met pesterijen. In het voortgezet onderwijs is dat een op de twintig kinderen. Wanneer je naar de online activiteiten kijkt, is dit aantal veel hoger: een op de vijf jongeren is daar slachtoffer van.

Op de vervolgopleidingen (MBO, HBO en WO) wordt zeven procent van de studenten gepest.

Hoe ouder hoe wijzer, zou je zeggen? Eigenlijk niet. In woonzorgcentra voor senioren is het aantal mensen dat wordt gepest een op de vijf personen. Schrikbarend hoog dus.

Hoeveel dat in aantallen zijn, lees je op de pagina met cijfers van de stichting.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:zaterdag 19 april 2025
  • Tijd: Hele dag

Meer informatie

De officiële website
Categorie

Organisator

Stichting Stop Pesten Nu
Website
https://www.stoppestennu.nl/
De officiële website