Search
Close this search box.

Nationale Verander je wachtwoorddag

Datum

zondag 24 november 2024

Tijd

Hele dag

Locatie

Nederland
Wanneer: jaarlijks, 24 november.

De Nederlandse versie van Verander je wachtwoorddag vindt ieder jaar plaats op 24 november. Er is ook een internationale versie van deze dag en die vindt plaats op 1 februari van ieder jaar.

De nationale Verander je wachtwoorddag was een initiatief van de website Tweakers en dateert uit 2014, zoals je kunt lezen in dit bericht.

Tot aan maart 2023 was de website Wachtwoordbewust.nl beschikbaar. Deze website was beschikbaar ter ondersteuning van de jaarlijks terugkerende dag. Er is nu alleen nog maar een versie beschikbaar via de Wayback Machine. Op de archief website lees je dat die er was om mensen te waarschuwen om wachtwoorden regelmatig te wijzigen. Iets dat gemakkelijk vergeten wordt. Dat lees je ook in het bericht uit 2014.

Meer dan alleen een sterk wachtwoord

Sinds 2014 is er veel veranderd. Tegenwoordig bescherm je een account niet alleen met een wachtwoord. Het gaat om meer dan alleen een sterk wachtwoord. Denk dan aan een tweestaps authenticatie. Daarbij wordt van je verwacht dat je naast het invoeren van een wachtwoord iets doet. Bijvoorbeeld het overnemen een code die gegenereerd wordt op basis van een ander programma. Het voordeel is dat alleen een wachtwoord niet voldoende is om toegang te krijgen tot een account.

Een andere optie is het versturen van een SMS-bericht en de code die verstuurd wordt over te nemen in een extra veld dat aangeboden wordt na het invoeren van het wachtwoord.

In sommige gevallen is het toevoegen van die extra beveiligingslaag niet mogelijk. De vraag is alleen of je er dan verstandig aan doet om dat soort accounts te blijven gebruiken. Ook moet je de vraag stellen of je voor ieder account hetzelfde wachtwoord wilt gebruiken of niet.

Wachtwoorden onthouden is lastig

Het grootste probleem van meerdere accounts is dat je de wachtwoorden moet onthouden. Wachtwoorden onthouden is lastig. Daar zijn programma’s voor beschikbaar. Dan gaat het om programma’s die je in staat stellen om die accounts te verzamelen. Dan sla je die gegevens beveiligd op in de cloud. Dit noem je wachtwoordmanagers. Wil je weten welke wachtwoordmanagers de beste opties zijn? Dan lees je dit artikel van Kinsta dat hierover gaat. In dit artikel lees je ook hoe een wachtwoordmanager precies werkt.

Verdere bescherming

Dus, vandaag verander je de wachtwoorden. Alleen is dat alles? Verdere bescherming bestaat uit de locaties die je bezoekt en de software die je gebruikt. Weet je zeker dat alles wat alles veilig is? Vandaag is het ook een goed moment om daar over na te denken.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:zondag 24 november 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie