Search
Close this search box.
Nieuwjaarsnacht

Nieuwjaarsnacht

Wanneer: jaarlijks, de nacht van 1 januari.

Op 1 januari om twaalf uur ’s nachts begint Nieuwjaarsnacht. Deze nacht markeert het begin van het nieuwe jaar. De nacht volgt na Oudejaarsavond en voor Nieuwjaarsdag.

De vraag is alleen of je Oudejaarsavond en Nieuwjaarsnacht niet als een geheel mag rekenen. Dat is een optie, want er bestaat zoiets als Oud en Nieuw. Wanneer je onderscheid wilt maken, dan doe je dit op basis van de periode voor de jaarwisseling (Oudejaarsavond) en na de jaarwisseling (Nieuwjaarsnacht). Het gaat tenslotte om een nieuw jaar.

Nieuwjaarsnacht is het moment om te feesten. Dat doen mensen op tal van plaatsen. Thuis, bij familieleden of bij vrienden. Samenkomen in grote groepen is ook een optie. Het verschilt per land waar en hoe dit precies gebeurt. Ook het tijdstip waarop dit gebeurt per land of werelddeel. Dat heeft alles te maken met de tijdzones.

Eerste jaarwisseling

Terwijl er het in sommige delen van de wereld nog gewoon 31 december is, viert men op Kiribati, Kiritimati en de andere Line-eilanden al de jaarwisseling. Dat is om elf uur ’s ochtends Nederlandse tijd. Een uur later is het de beurt aan Nieuw-Zeeland om feest te gaan vieren. Daarna volgende eilanden Wallis, Futuna, de Fiji-eilanden en Kamtsjatka (Rusland) om 13.00 uur. Het oosten van Australië volgt dan om 14.00 en een half uur later het zuiden van het land. Daarna volgen andere delen van Australië (Queensland) om 15.00 uur. Die vieren samen met Vladivostok in Rusland het nieuwe jaar. Daarmee is Australië nog niet klaar, want om 15.30 volgt het Noordelijk Territorium en om 16.00 uur West-Australië. Dan is het ook tijd voor Japan en Zuid-Korea om het nieuwe jaar in te luiden. Een uur later, om 17.00 uur, volgen China, Hongkong, Macau, Maleisië, Singapore en Taiwan. West-Indonesië en Thailand zijn om 18.00 uur aan de beurt.

Nederland: 31 december 19.30 uur

Het is inmiddels 19.30, wanneer het in Nederland Oudejaarsavond is, wanneer India en Sri Lanka beginnen aan het nieuwe jaar. Een half uur later begint het nieuwe jaar voor Jekaterinenburg en Perm (Rusland). Afghanistan viert de jaarwisseling om 20.30. Dat is meestal het moment in Nederland wanneer de avondvullende programma’s op televisie beginnen. Aan de andere kant van de wereld vier men dan een half uur later feest om 21.00 uur in Iran, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten, op Mauritius en in Samara (Rusland).

Het westen van Rusland, met onder andere Moskou en Sint-Petersburg, is om 22.00 uur aan de beurt. Een uur later, om 23.00 viert men in Athene en de rest van Griekenland de jaarwisseling. Dat doet men ook in Zuid-Afrika, Egypte, Cyprus en Turkije. In het noorden van Europa doet men dit ook op hetzelfde moment in de Baltische staten: Estland, Letland en Litouwen. Ook in Finland en Oekraïne is dan het moment aangebroken voor de jaarwisseling.

Wanneer wij in Nederland om twaalf uur de jaarwisseling vieren, doet men dit in de omliggende landen ook. Er is een uitzondering en dat is Groot-Brittannië. Men viert de jaarwisseling op hetzelfde moment als dat wij dit doen in België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Albanië, Zwitserland, Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Slowakije, Hongarije, Slovenië en Malta.

In Groot-Brittannië, Ierland, IJsland, Portugal, Marokko en op de Canarische Eilanden viert men een uur later dan bij ons de jaarwisseling. Het is dan dus 01.00 uur op 1 januari. Een uur later, om 02.00 uur is het feest op de Azoren. In Argentinië en het oostelijk deel van Brazilië is het dan om 03.00 uur tijd voor de felicitaties en de feestelijkheden.

Nederland: 1 januari 04.00 uur

Suriname en Chili zijn aan de beurt om 04.00. Het is een half uur wachten en dan volgt Newfoundland in Canada. Weer een half uur later en dan is de Canadese oostkust aan de beurt met New Brunswick, Prince Edward Island, Nova Scotia. Ook in de Dominicaanse Republiek, op Aruba, Curaçao en Sint Maarten is het dan tijd voor de jaarwisseling.

Wanneer het in Nederland 06.00 ’s ochtends is op 1 januari, dan is het in Ontario (Canada) met steden als Ottowa en Toronto tijd voor de jaarwisseling. Datzelfde geldt voor de provincie Quebec met de stad Montreal. In de Verenigde Staten is het de oostkust waar men aan de oostkust ook toe is aan de jaarwisseling. Denk aan belangrijke steden voor dit land als Washington DC, New York City, Boston, Atlanta, Detroit, Indianapolis, Philadelphia en Miami.

Winnipeg (Canada) is samen met de Amerikaanse steden Chicago, Minneapolis, New Orleans en Houston en de hoofdstad van Mexico (Mexco-Stad) om 07.00 aan de beurt.

De Canadese steden Edmonton en Calgary vieren om 08.00 uur Nederlandse tijd de jaarwisseling. Dit valt samen met de steden Phoenix, Salt Lake City en Denver in de Verenigde Staten. Daarmee zijn we nog niet klaar met Canada en de Verenigde Staten, want een uur later (09.00 uur) volgen Victoria en Vancouver (Canada), Seattle, Las Vegas, Los Angeles, San Francisco en San Diego (Verenigde Staten).

Nederland: 1 januari 13.00 uur

Alaska viert om 10.00 uur Nederlandse tijd de jaarwisseling. Hawaï volgt een uur later, daarna Amerikaans-Samoa om twaalf uur, samen met Midway-eilanden, en de Nieuw-Zeelandse eilanden Niue n Tokelau. De wereld is vervolgens bijna klaar. Als laatste zijn dan Baker Island en Howland Island aan de beurt om 13.00 uur op 1 januari.

Datum

woensdag 01 januari 2025

Tijd

00:00 - 06:00

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:dinsdag 31 december 2024 - woensdag 01 januari 2025
  • Tijd: 18:00 - 00:00
Categorie