Search
Close this search box.

Pan Visibility Day

Datum

vrijdag 24 mei 2024
Verlopen

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: jaarlijks, 24 mei.

Jaarlijks vindt op 24 mei de Pan Visibility Day (voluit: Pansexual and Panromantic Awareness & Visibility Day) plaats. Een dag die in het teken staan van panseksualiteit en panromantiek. Het is een dag die draait om zichtbaarheid en bewustwording.

Wat is panseksualiteit?

Panseksualiteit is de voornamelijk seksuele aantrekkingskracht tussen personen, ongeacht gender. Hiermee verschilt panseksualiteit van biseksualiteit, waarbij er wel sprake is van aantrekkingskracht op basis van gender. Je kunt stellen dat het niet uitmaakt welk gender de persoon heeft tot wie je aangetrokken voelt. Ook spelen genderexpressie of de uiteindelijke genderidentiteit geen rol meer.

Wat is panromantiek?

Wil je een beter onderscheid maken en niet alles laten draaien om het lichamelijke, dan is panromantiek essentieel. Om te beginnen is romantische oriëntatie dan essentieel. Ook wel bekend als affectieve oriëntatie. Laten we eerlijk zijn, begint het niet met wat je als persoon ervaart als die romantische attractie om een romantische relatie te beginnen? Dit kun je niet los zien van wat we kennen als seksuele voorkeur/oriëntatie. Het is dat wat kan leiden tot seksuele aantrekkingskracht. Let op: kan leiden, want dit hoeft niet. Er zijn scenario’s denkbaar waarbij dit niet hoeft. Dan blijft het zuiver bij panromantiek.

Panromantiek is in weze hetzelfde als panseksualiteit minus dat lichamelijke. Er is sprake dus van een aantrekkingskracht tot elk gender of elke genderidentiteit.

Oppassen

Het blijft oppassen als het om de romantische identiteiten gaat, want er zijn natuurlijk raakvlakken, hoewel deze niet op deze dag centraal staan. Denk hierbij met name aan de aromantische identiteit. Vandaar dus dat er soms wel even goed nagedacht moet worden met het trekken van conclusies. Een romantische oriëntatie houdt niet per definitie in dat dit ergens toe wil leiden of kan leiden. Bekend zijn de onderverdelingen binnen het aromantisch spectrum: demi- en grayromantisch. Overigens niet te verwarren met demigender of graygender. Dat zijn namelijk genderidentiteiten.

Haat een discriminatie

Naast vragen die dit alles oplevert kan dit alles nog iets anders opleveren: onbegrip en veroordeling. Dat niet alleen. Het kan ook ergere dingen opleveren. Haat en discriminatie. Dat zijn zaken waarmee deze leden van de LGBTQIA+ gemeenschap dan ook mee te maken hebben.

Spreek je uit

Op deze dag is het een goed moment om je als buitenstaander uit te spreken tegen haat en discriminatie. Om te laten zien dat het genoeg is. Dat panseksuele- en panromantische personen er mogen zijn. Alleen dat is niet waar de dag alleen om gaat. Het is een dag die gaat om het vieren van de diversiteit en verscheidenheid van de personen zelf. Ook zij mogen trots zijn op wie ze zijn en dit uitdragen. Dit is hun dag!

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:vrijdag 24 mei 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie