Search
Close this search box.

Prinsjesdag 2025

Datum

dinsdag 16 september 2025

Tijd

Hele dag

Locatie

Den Haag

Wanneer: 16 september 2025.

Prinsjesdag 2025 vindt plaats op 16 september. Op deze dag wordt het nieuwe parlementaire jaar geopend. De koning spreekt dan de Troonrede uit en de regering presenteert dan de begroting voor het nieuwe jaar.

Een dag van tradities

Prinsjesdag is een dag van tradities. Logisch, want de dag heeft een rijke historie. Al in de zeventiende eeuw kende men Prinsjesdag. De dag was toen gekoppeld aan de verjaardagen van de prinsen van Oranje. Pas later zou het gaan om de presentatie van de begroting.

Tradities zouden een belangrijke rol gaan spelen. Denk hierbij aan de manier waarop de koninklijke stoet door Den Haag rijdt. Dat is altijd via dezelfde route. Vanaf Paleis Noordeinde vertrekt de stoet, nadat de vorst het vandel van het krijgsmachtonderdeel gegroet heeft, en het Wilhelmus heeft geklonken richting het politieke hart van Den Haag. Dit doet men in een koets. Tussen 1912 en 2015 was dit de Gouden Koets. Sinds 1016 maakt de koning gebruik van de Glazen Koets.

Na het lezen van de Troonrede vertrekt de stoet met de koning opnieuw naar Paleis Noordeinde, waar steevast een balkonscène plaatsvindt.

Koffertje

Hoewel het eigenlijk niet mogelijk is, neemt de minister van Financiën de Miljoenennota mee naar de Tweede Kamer. Daar vindt een persmoment plaats en wordt de Miljoenennota gepresenteerd. De Miljoenennota is eigenlijk te groot om in dat koffertje te passen, dus het is zuiver symbolisch. Bovendien zijn er meer Prinsjesdagstukken. Denk bijvoorbeeld aan de begroting.

Meer informatie

Wil je meer lezen over Prinsjesdag, kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

Afbeelding bovenaan deze pagina: Wikimedia Commons.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:dinsdag 16 september 2025
  • Tijd: Hele dag
Categorie

Organisator

Staten-Generaal
Website
https://www.staten-generaal.nl/