Search
Close this search box.

Roze Maandag 2023

Datum

maandag 24 juli 2023
Verlopen

Tijd

Hele dag

Locatie

Tilburg
Wanneer: 24 juli 2023.
Iedere eerste maandag van de Tilburgse Kermis, die plaatsvindt in juli staat in het teken van Roze Maandag. Dat is de dag waarop sinds 1990 de grootste kermis in de Benelux in het teken staat van de LHBTI+ gemeenschap. In 2023 vindt dit evenement plaats op maandag 24 juli.
Eigenlijk is het allemaal ontstaan omdat er weinig nieuws te melden viel in de zomermaanden. Daarom plaatste redacteur Hans van de Velde van de Gay Krant en destijds verantwoordelijk voor de Teletekstpagina voor homo’s en lesbiennes een aankondiging dat er een „Nichtenavond“ gehouden zou worden bij het onderdeel Nostalgisch Kermis op de Teletekstpagina die speciaal bedoeld was voor dit soort aankondigingen. Het had ermee te maken dat de hoofdredacteur, Henk Krol, die avond aanwezig was op dit evenement. Het zorgde ervoor dat het wel wat drukker werd. Je mag wel stellen dat het leidde tot een spontaan feest. Dit succes, wat eerst nog zorgde voor wat angst voor mogelijk geweld, zorgde ervoor dat er het jaar erop nagedacht werd over een vervolg.

1991

Op 22 juli 1991 vond de eerste editie plaats van Roze Maandag. Het was een groot succes. Zo groot zelfs, dat de gemeente tot aan 2015 bij de NS een speciale Roze Maandag Express inhuurde. Het doek viel uiteindelijk in 2015 voor de Roze Maandag Express, omdat dit toch wel een hoog kostenplaatje met zich meebracht iedere keer, zoals hier valt te lezen.

Roze Maandag leidde tot het ontstaan van een ander evenement: een Roze Maandag op de Sneekweek, zoals je hier kunt lezen. Inmiddels is dit evenement geen onderdeel meer van de Sneekweek, zoals te zien valt in de agenda van 2023.

Roze Maandag mag je beschouwen als een belangrijk evenement, net zo goed als dat de Pride Amsterdam dit is. Ook tijdens Roze Maandag wordt een speciale mars, de Pride Walk (voorheen de Roze Karavaan) georganiseerd. Jammer is alleen dat de tijd stil heeft gestaan op de website van het evenement, want daar is het nog steeds 2022. Althans, op de pagina zoals deze op 15 juli 2023 te zien was (zie de gearchiveerde versie).

Hoewel het een jaarlijks terugkerend evenement is, vindt dit evenement niet op een vaste dag plaats. Dit jaar is Roze Maandag dus op maandag 24 juli.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:zondag - maandag 23 - 24 juli 2023
  • Tijd: Hele dag
Categorie

Organisator

Stichting Roze Maandag
Website
https://www.rozemaandag.nl/