Search
Close this search box.

Spirit Day

Datum

donderdag 17 oktober 2024

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: jaarlijks, derde donderdag in oktober.

Het gaat hier om de originele en internationale versie van wat we in Nederland kennen als Paarse Vrijdag. Op deze dag staat de wereld stil bij de LHBTQIA+ gemeenschap en de haat tegen deze gemeenschap. In 2023 vindt deze dag plaats op 19 oktober. Jaarlijks vindt Spirit Day plaats op de derde donderdag van oktober.

Canadees initiatief

In tegenstelling tot wat velen denken is Spirit Day een Canadees initiatief en geen Amerikaans initiatief. Het was Brittany McMillan die in 2010 met het idee kwam, als reactie op de vele zelfmoorden onder tieners uit de gemeenschap. De zelfmoorden kwamen voort uit pesterijen en haat. Op deze dag was het de bedoeling om solidariteit te tonen en je uit te spreken via de kleur paars.

De eerste Spirit Day vond plaats op 20 oktober. Het evenement werd opgepakt door de NGO GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation), waarna verschillende voornamelijk Amerikaanse sterren het evenement meer bekendheid gaven. Dat is sinds die tijd onveranderd gebleven.

Paarse Vrijdag

Er is een Nederlandse versie van deze dag. Dat is Paarse Vrijdag. Die dag vindt plaats in december. De reden hiervoor heeft te maken met Coming Out Day, die eveneens in oktober plaatsvindt (11 oktober). Dat deze dag via de website van De Goede Huisvader toch genoemd wordt heeft ermee te maken dat je op deze dag best je solidariteit kunt tonen op deze Spirit Day. Bijvoorbeeld met personen uit de gemeenschap uit landen waar Spirit Day wel plaatsvindt.

Karakter

De naam Spirit Day en de kleur paars zijn een duidelijke verwijzing naar de Pride Flag. De paarse kleur op de vlag staan voor spirit; geest (letterlijke vertaling) of karakter.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:donderdag 17 oktober 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie