Search
Close this search box.

Verander je wachtwoorddag

Datum

zaterdag 01 februari 2025

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: jaarlijks, 1 februari.

Ieder jaar op 1 februari staat in het teken van het veranderen van wachtwoorden op de internationale editie van Verander je wachtwoordag. Er is ook een nationale editie van deze dag en die vindt plaats op 24 november.

Belang

Een veilig wachtwoord zorgt ervoor dat de kans kleiner is dat anderen toegang krijgen tot een account. Het belang van een sterk wachtwoord is enorm groot. Een sterk wachtwoord bestaat uit cijfers, letters en speciale tekens. Dit wachtwoord is niet hetzelfde voor meerdere accounts en wijzig je regelmatig. Bijvoorbeeld op een dag als vandaag.

De internationale editie van deze dag bestaat sinds 2012. Dat is twee jaar eerder dan de Nederlandse editie. Die dag was een initiatief van de Nederlandse website Tweakers en vindt plaats in november.

Met alleen een veilig, sterk wachtwoord ben je er niet. Met een extra laag van beveiliging zorg je ervoor dat er nog een handeling plaatsvindt. Deze kan bestaan uit het versturen van een e-mail, SMS of het overnemen van een bepaalde code. In dat laatste geval gaat het om een twee staps authenticatie. Dit zorgt voor een extra beveiliging. Alleen jij hebt die code, anderen hebben die mogelijkheid niet.

Wachtwoordmanagers

Het probleem van unieke wachtwoorden is de kans dat je die wachtwoorden vergeet. De website Kinsta schreef een artikel over wachtwoordmanagers. Dat zijn programma’s of platforms waarmee je in staat bent om accountinformatie te bundelen, zodat je in een database waar je alleen toegang tot hebt kunt zoeken naar de juiste gegevens. Dat is minder ingewikkeld dan het lijkt. Het artikel lees je via deze link.

Wat doe je vandaag?

Die vraag is eigenlijk gemakkelijk te beantwoorden. Vandaag is namelijk een mooi moment om wachtwoorden te veranderen en na te denken of je die extra laag van beveiliging in kunt stellen. Is dat niet mogelijk, dan moet je de vraag stellen of je niet beter kunt kiezen voor een ander alternatief.

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:zaterdag 01 februari 2025
  • Tijd: Hele dag
Categorie