Search
Close this search box.

Wereld Aids Dag

Datum

zondag 01 december 2024

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Wanneer: jaarlijks, 1 december.

De wereld staat ieder jaar op 1 december stil bij hiv en aids. Deze dag kennen we als Wereld Aids Dag. De dag is een initiatief van de World Health Organization (WHO) en de eerste Wereld Aids Dag vond plaats op 1 december 1988.

Hiv en aids kunnen iedereen treffen

Hiv en aids zijn geen ziekten die alleen voorkomen bij homoseksuele mannen. Het is geen ziekte die een gevolg is van een bepaalde levensstijl. Het is geen ziekte die gebonden is aan bepaalde delen van de wereld. Ook is het geen ziekte die alleen mensen treft van een bepaalde leeftijd. Hiv en aids kunnen iedereen treffen.

Hiv staat voor humaan immunodeficiëntievirus. De wetenschappelijke namen zijn human immunodeficiency virus 1 en human immunodeficiency virus 2. Dit virus is verantwoordelijk voor aids. Aids is afgeleid van acquired immune deficiency syndrome/acquired immunodeficiency syndrome. Dit ziektebeeld wordt veroorzaakt door hiv. Zonder behandeling leidt hiv tot aids, omdat deze ziekte de CD4+-t-cellen aanvalt en vernietigt. Het gaat hierbij om een cellengroep van wittebloedcellen (de lymfocyten). Deze cellen zijn verantwoordelijk voor het menselijk immuunsysteem en de bescherming in het geval van een infectie. Dankzij vermenigvuldiging en het uitschakelen van het mechanisme waarmee het menselijk lichaam beschermt wordt zal het lichaam niet meer beschermt zijn. In feite is daarmee het lichaam niet meer bestand tegen alle ziekten waartegen het onder normale omstandigheden wel bestand zou moeten zijn. Een simpele infectie kan dus al dodelijk zijn. Een patiënt overlijdt dus niet aan hiv zelf, maar aan een andere ziekte of aandoening. Denk aan bijvoorbeeld een snel ontwikkelde vorm van kanker of een ziekte of aandoening die onder normale omstandigheden helemaal geen fatale afloop zou kennen.

Verschrikkelijke realiteit

Dit is de verschrikkelijke realiteit van hiv en aids. Een ziekte die jaarlijks voor miljoenen slachtoffers zorgt. Dan hebben we het niet alleen over de dodelijke slachtoffers. We hebben het ook over de infecties met hiv. De nieuwe infecties.

Er is tot op heden nog geen genezing voor deze verschrikkelijke ziekte. Wel is er onderzoek gaande en is men ver gekomen sinds de ontdekking van de ziekte. Met name over de oorsprong van de ziekte is men veel te weten gekomen. Zo is men ervan overtuigd dat de ziekte ouder is dan men aanvankelijk dacht.

1983

De ziekte werd voor het eerst officieel vastgesteld in 1983 en op dat moment was het nog niet duidelijk waar het precies om ging. Onterecht werd een relatie gelegd tussen homoseksualiteit en de besmettingen. Een relatie die grote gevolgen zou hebben. Die relatie die vandaag de dag nog steeds gelegd wordt. Voor iedereen die dat nog steeds niet begrijpt: de ziekte treft ook niet-homoseksuelen. Sterker nog, de ziekte is niet beperkt tot een gender of genderidentiteit. Ook is de ziekte niet gebonden aan grenzen of werelddelen.

De ziekte wordt omschreven als een seksueel overdraagbare aandoening. Dit klopt. Alleen mag niet vergeten worden dat bloed-op-bloedcontact de infecties ook mogelijk maken. Daarmee is het dus niet alleen een seksueel overdraagbare aandoening. Daarmee is het dus ook niet een ziekte die je op kunt lopen door seksueel contact of een bloedtransfusie. Denk ook aan moeder-op-kindtransmissies of aan borstvoeding. Daarnaast lopen drugsverslaafden het risico via injectienaalden de ziekte op te lopen.

Onderzoek

In de jaren na 1983 is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de ziekte. Dit heeft tot nieuwe inzichten en behandelmethoden geleid. Hierbij zijn bijvoorbeeld de Hiv-remmers ontdekt. Deze zijn essentieel om het laatste stadium van de ziekte uit te stellen. De overgang naar aids. Wat dit ook opleverde was een einde aan de mythes dat de ziekte ook overdraagbaar zou zijn via speeksel, zweet, snot en tranen. Ook werd duidelijk welk onderdeel van het seksuele contact het gevaarlijkst was. Dat waren (menstruatie)bloed, vaginaal vocht, sperma en etter. In mindere mate was dit voorvocht. Wondjes, blaaskes en zweertjes op de huid vormen hierbij risico’s. Daarnaast kan het virus binnendringen via bepaalde slijmvliezen.

Op Wereld Aids Dag staan we stil bij de miljoenen doden die overleden sinds 1983. We staan ook stil bij de miljoenen mensen die leiden aan de ziekte. Daarnaast staan we stil bij de wetenschappers die bezig zijn om nuttig werk te doen. Tenslotte gaat het vandaag ook om de vrijwilligers die zich inzetten voor de begeleiding van de personen om wie het gaat. Of dat nu patiënten zijn of aidswezen in Afrika.

Niet voor iedereen

Er zal mogelijk ooit een dag aanbreken waarop de wetenschap deze verschrikkelijke ziekte heeft bedwongen. Wanneer dit zal zijn, valt moeilijk te voorspellen. Voor heel veel mensen zal die hulp te laat komen. De vraag is alleen of die hulp er dan ook voor iedereen komt. Hiv-remmers zijn nu al niet voor iedereen in de wereld beschikbaar. Een dag als vandaag is een goed moment om daar ook kritisch over na te denken en je daarover uit te spreken.

Wereld Aids Dag
Wereld Aids Dag

Meer informatie

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:zondag 01 december 2024
  • Tijd: Hele dag

Organisator

Aidsfonds - Soa Aids Nederland
Website
https://aidsfonds.nl/

Andere Organisatoren

World Health Organization (WHO)
Website
https://www.who.int/