Search
Close this search box.

Wereld Balletdag

Datum

zaterdag 02 november 2024

Tijd

Hele dag

Locatie

Wereldwijd
Jaarlijks, in eind oktober of begin november.

Eigenlijk is Wereld Balletdag net zo beweeglijk als het ballet zelf. De datum staat niet echt vast en kan verschillen. Soms is de datum vastgesteld op een dag aan het einde van oktober, soms aan het begin van november. Het is in ieder geval wel een dag waarop ballet wereldwijd centraal staat.

Officieel gaat het om een virtueel evenement dat we kennen als World Ballet Day en waarbij het mogelijk is om online voorstellingen te bekijken van het Royal Ballet (Verenigd Koninkrijk), The Australian Ballet en het San Francisco Ballet (Verenigde Staten). Overigens zijn de online voorstellingen niet alleen beperkt tot deze drie gezelschappen. Via de website worldballetday.com is het mogelijk een compleet overzicht te bekijken van alle aangemelde voorstellingen ter wereld. Daarbij moet opgemerkt worden dat sommige voorstellingen ook gewoon offline te bekijken zijn.

2014

De dag is er sinds 2014 en de eerste editie vond plaats aan het begon van oktober. Pas later, vanaf 2019, zou de dag opschuiven naar het einde van de maand.

Op deze dag staat ballet centraal en het doel is om mensen ermee bekend te maken en ballet onder de aandacht te brengen. Waar nodig mag de sector wel wat meer aandacht krijgen. Ook mogen in sommige gevallen de subsidies wel eens goed bekeken worden. Sommige gezelschappen krijgen wat, anderen juist weer niet. Ook voor sponsors kan hetzelfde gezegd worden.

Wil je op een laagdrempelige manier kennismaken met ballet, dan is dit een uitstekend moment. Daarvoor hoef je niet eens naar een locatie toe, want de voorstellingen worden online aangeboden. Toegegeven, dat is niet hetzelfde als een voorstelling bijwonen. Bovendien, je steunt daarmee soms niet het werk van de organisaties. Maak daarin dus zelf de afweging.

Voor wie nog steeds denkt dat er maar een soort ballet is: dan is deze dag juist iets voor jou! Dit is het moment om kennis te maken met de verschillende soorten ballet. Inderdaad, je denkt al snel aan de klassieke vorm van ballet. Wat dacht je van het neoklassieke ballet, het moderne ballet of het jazzballet? Allemaal veelzijdige kunstvormen. Daar mag je wel over spreken. Het is geen kwestie van ‘zomaar’ wat gebaren. En nee, het gaat zeker niet altijd om een stervende zwaan. Dat zijn allemaal vooroordelen. Zorg ervoor dat je die laat wegnemen op een dag als vandaag.

Verschillende delen van de wereld

Omdat het een wereldwijd evenement is bestaat de mogelijkheid om ervan te profiteren. Wat dacht je van verschillende voorstellingen uit verschillende delen van de wereld? Je moet wel even goed gaan plannen. Dat gaat vast wel lukken!

Tijd

  • Tijdzone: America/New_York
  • Datum:zaterdag 02 november 2024
  • Tijd: Hele dag
Categorie

Organisator

The Royal Ballet
Website
https://www.roh.org.uk/about/the-royal-ballet/

Andere Organisatoren

Royal Opera House
Website
https://www.roh.org.uk/
San Francisco Ballet
Website
https://www.sfballet.org/
The Australian Ballet
Website
https://australianballet.com.au/